Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Márciusra elkészülhet a Szacsvay-szobor

Az esős idő miatt nem tudják ebben az évben befejezni Szacsvay Imre nagyváradi szobrának felújítását, mondta Ritli László Csongor, a Bihar megyei RDMSZ jogi és államigazgatási ügyekért felelős ügyvezető alelnöke. A váradi önkormányzat vállalta az engedélyek beszerzését, de végül az RDMSZ megrendelésére idén májusra sikerült megszerezni a terveket, ezeket a terveket a városnak adományozták, ennek nyomán végül július elejére kapták meg az építkezési engedélyt. Ez eleve féléves késést jelentett, hiszen így csak júliusban tudtak szerződést kötni a kivitelezőkkel, azaz Gere Istvánnal és Kolozsi Tiborral, illetve munkatársaikkal a tényleges felújításra.

marciusra

Mint arról a Reggeli Újság is beszámolt, a munka jó ütemben haladt, most azonban az esős idő miatt nem tudják az utolsó fázisokat elvégezni. A köveket hidrofób kezelésnek kellene alávetni, és fel kellene vinni rá azt a vegyszerréteget, mely védelmet jelentene a graffitikkel, lefestéssel szemben. Ezeket a rétegeket nem lehet felvinni, ugyanis mintegy „bezárnák” a vizet a kövekbe, és egy téli fagy megrepesztené azokat.

Ritli László Csongor azt is elmondta, hogy a helyi önkormányzati képviselőtestület kérik, hogy az RDMSZ újabb fél évre kezelésébe vehesse a szobrot, és reményeik szerint március 15-ére átadhatják azt.