Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Márciusi kínálat a Szigligeti Színházban

Gazdag kínálattal várja márciusban a nagyváradi Szigligeti Színház a közönséget. A kulturális intézmény zsúfolt programjából szemelgetett a hétfői sajtótájékoztatón Czvikker Katalin főigazgató és Novák Eszter művészeti vezető.

Cristina Breteanu, Györfi Csaba, Dimény Levente, Czvikker Katalin, Novák Eszter, Golicza Előd és Balogh Attila

Cristina Breteanu, Györfi Csaba, Dimény Levente, Czvikker Katalin, Novák Eszter, Golicza Előd és Balogh Attila

A nagyváradi Szigligeti Színház márciusi előadásainak programját a színház Szilágyi Dezső (Moscovei) utcai stúdiótermében ismertették, ahol naponta gőzerővel tartanak a próbák. Czvikker Katalin és Novák Eszter mellett a tájékoztatón részt vettek a premier előtt álló két darab, a Trónok arca casting és a Barbárok alkotói is.

A színház Szigligeti Társulata Balogh Attila rendezésében Trónok arca casting címmel mutatja be új darabját. Erről a színész-rendező elmondta, hogy egy új színházi esemény lesz, és bár a jól ismert sorozat nyolcadik évadának egyik jelenetét idézi, nem csak a filmrajongók számára lesz élvezhető. „Egy nagy közös játék lesz a közönséggel, amelyet nem csupán nézni lehet, hanem részt is venni benne, minden a közönség játékkedvén és a szabályokon múlik. Lesz benne varázslat és líra, egy nagyszerű színészzenekar és sokféle zene” – fogalmazott a rendező, aki maga is tagja a Szigligeti Társulatnak. Az általa elmondottakhoz Golicza Előd látványtervező hozzátette, hogy építészként igyekszik a tér kevésbé hagyományos megközelítésével foglalkozni, ami egy színházban teljes mértékben kivitelezhető, és a színházi térben, a színpadon a dolgok jelentésével kommunikálni. A Trónok arca casting bemutatója március 3-án, pénteken 19 órától lesz a Szigligeti Stúdióban.

A Nagyvárad Táncegyüttes Barbárok című táncdarabját Györfi Csaba táncművész-koreográfus rendezésében láthatja a közönség. A darabbal kapcsolatban Dimény Levente, a táncegyüttes művészeti igazgatója azt mondta: „A Barbárokkal kiteljesedik a munka, amit az Ütközésekkel elkezdtünk, a saját műfaj kialakítása. Egy teljes tánckar és meghívottakkal kiegészülve egy kilenctagú zenekar áll majd színpadra”. Györfi Csaba előzetesében arra szeretett volna rámutatni, hogy a Móricz-novella alapján elkészített táncszínházi mű az ösztönvilág rejtelmeiben búvárkodik, és a „természet, a testek anyagiságából építkezik”. Cristina Breteanu díszlet- és jelmeztervező még hozzátette, a darab színvilágát a szürkés árnyalatok uralják majd. A bemutató március 10-én lesz, 19 órától a színház nagytermében.

A márciusi kínálatban az Arany János-emlékévre tekintettel a Honnan és hová című, a költő születésének 200. évfordulója alkalmából megrendezett színházi est is szerepel, amelyet először március 2-án, csütörtökön mutatnak be Nagyszalontán. A Novák Eszter rendezésében összeállított műsor tíz színésszel és hegedűkísérettel „szép és méltó színházi estet ígér kis és nagy versekből” – mondta a rendező, hozzátéve, hogy március 31-én a Szigligeti Társulat rendhagyó irodalomórát is bemutat majd Bolond Istók-Nagyszalontától a Margitszigetig címmel, Hargitai Iván rendezésében. Ekkor kihirdetik a tavaly novemberben e témában meghirdetett pályázat eredményeit is.

Szamos Mariann