Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Márciusban megnyílhat a múzeum

A nagyváradi királyi hadapródiskolát 2009-ben kezdték el felújítni, azért, hogy ide költöztessék a Körösvidéki Múzeumot, miután a barokk palotát visszakapta eredeti tulajdonosa, a római katolikus egyház.

A felújítás azonban egy év után, 2010. június 30-án megszakadt, és idén augusztus 8-án, vagyis hétfőn kezdtek neki a második szakasznak, az épület befejezésének. Tegnap Pásztor Sándor megyei tanácselnök, Filip Cheşeli műszaki igazgató és Aurel Chiriac múzeumigazgató társaságában járhattuk be az épületet, ahol azt is megtudhattuk, hogyan tervezik a hat évre félbemaradt múzeumi székhely kialakításának befejezését.

Pásztor Sándor iratokkal felszerelkezve érkezett, mint mondta, egyebek mellett aláírták az első szakasz munkálatainak átadási-átvételi jegyzőkönyvét, és a második szakasz kivitelezési szerződését. A kivitelezési határidő nyolc hónap lett volna, ezt sikerült a szatmárnémeti Euras Kft. képviselőivel közösen hat hónapra csökkenteni. Mint elhangzott, az első kivitelező, a Selina és az Euras egyezségre jutottak, hogy a már meglévő berendezéseket közösen vizsgálják át.marciusban 1

 

Hétfő óta dolgoznak

A munkálatok második s szakasza áfa nélkül 5,9 millió lejbe, áfával együtt 7,1 millió lejbe kerül, és gyakorlatilag az épület felújításának a befejezését jelenti. A munkálatok költségeit egyébként a megyei tanács saját költségvetéséből fedezi. Az elmúlt napokban a hadapródiskolát csatlakoztatták az elektromos-,  valamint a víz- és csatornahálózathoz is. Ottjártunkkor láthattuk, hogy az elektromos hálózat ellenőrzését a földszinten kezdték el, de dolgoztak például a főlépcsőnél is. Pásztor Sándor elmondta, hogy mintegy ötven munkás dolgozik az új múzeumi székhelyen, számukra lehetővé tették azt is, hogy a földszinten alvóhelyeket alakíthassanak ki.

marciusban 4

Előkészítettek egy újabb közbeszerzési eljárást is, ennek keretében a szükséges alapberendezést, bútorokat stb. vásárolják meg, hogy minél hamarabb költöztethessék a múzeumot. Az alapfelszerelések beszerzését szintén saját forrásokból fedezik, ezért még ebben a hónapban költségvetés-módosítást hajtanak végre, magyarázta Pásztor Sándor. A beszerzés költségeit egyébként 4,9 millió lejre becsülik áfa nélkül, áfával mintegy 5,9 millió lejre, az eljárást pedig körülbelül húsz nap múlva kiírják. Ezekkel már biztosítani tudják többek között a paleontológiai és történelmi raktárak működését, az irodák berendezését, a textiltartók, könyvszekrények beszerzését stb.

A tanácselnök szerint remélhetőleg decemberre-januárra befejezik az épületet, időközben beszerzik az említett alapberendezést, majd következik egy újabb közbeszerzési eljárás, immár a tárgyak költöztetésére.

marciusban 2

Teljesen felszerelt múzeumot akarnak

Pásztor Sándor kérdésünkre elmondta, szerinte 2017 márciusában megnyithatják a múzeumot a nagyközönség előtt. Egy újabb szakasz azonban még hátra van, a speciális berendezéseket is be kell szerezni, illetve a múzeum udvarát és kerítését is rendbe kell tenni. A tanácselnök elmondta, hogy erre a Regionális Operatív Programon keresztül pályáznának. A dokumentáció elkészítéséhez hozzákezdtek, hazai és külföldi építészekkel dolgoznak rajta, hogy még ebben az évben benyújthassák a támogatási kérelmet, mellyel a több éves fennakadás után méltó székhelyet alakítanának ki a közgyűjteménynek.

marciusban 3

Aurel Chiriac múzeumigazgató elmondta, örül annak, hogy már itt tartanak, ők felkészültek a költözésre. A termeket pedig úgy rendezik be, hogy a látogatók ne csak a tárgyakat nézegessék, hanem egyfajta interakció alakuljon ki a kiállítás és annak nézője között. A Körösvidéki Múzeum közel 500 ezer darabból álló gyűjteménye egyébként a kulturális minisztérium besorolása szerint az ötödik az országban. Az igazgató azt is elmondta, kilenc restaurátorral dolgoznak, a restaurátlóműhelyek pedig bevételt is hoznak majd. Munkatársaik újítottak már fel tárgyakat a brassói és a szebeni múzeumnak, és együttműködésük van a debreceni Déry Múzeummal is.

Aurel Chiriactól megtudtuk a majdani múzeum beosztását is. Az első emeleten a természettudományi részleg és az ókori történelmi tárlatok kapnak helyet, a második emeleten a középkori és a kortárs történelmi részleg, valamint a művészeti kiállítások lesznek, a harmadik emelet pedig a néprajzi kiállításoknak ad otthont. Lesznek múzeumpedagógiai termek is, a vivárium (ez lényegében egy állatkert kisméretű állatoknak), ami már majdnem elkészült, csak be kell népesíteni. Az időszakos kiállítások négy teremben kapnak majd helyet, közülük egy a nemzetközi tárlatok helye lesz, ide elsősorban az olaszországi Trentóból várnak majd anyagot, mivel az ottaniakkal már van kapcsolat.

Fried Noémi Lujza