Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Március 15-ei ünnepségek Váradon és Biharban

Nagyváradon

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt szeretettel vár mindenkit nemzeti ünnepünkön, március 15-én a váradolaszi református templomba, ahol 10 órától Szászfalvi László csurgói lelkipásztor, országgyűlési képviselő, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke hirdet igét hálaadó ünnepi istentisztelet keretében. 11.30 órától az Ezredévi emléktéren lesz megemlékezés a Szacsvay-szobornál. Beszédet mond Tőkés László európai parlamenti képviselő, az EMNT elnöke, valamint Szabolcs Attila országgyűlési képviselő, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke. Tárogatón közreműködik Kiss Géza Lóránd, énekel Tasnádi Ferenc és a Nagyváradi Asszonykórus. Minden magyart várnak az ünnepi megemlékezésre.

*

Az elmúlt több mint két évtized hagyományaihoz híven Nagyváradon az 1848-as márciusi forradalom évfordulóját az idén is méltóképpen szeretné megünnepelni az RMDSZ Bihar megyei szervezete közösen a Királyhágómelléki Református Egyházkerülettel, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökséggel, a Nagyváradi Evangélikus- Lutheránus Egyházközséggel, a Nagyvárad-Bihari Unitárius Egyházközséggel, valamint a civil és az ifjúsági szervezetekkel.

marcius 15

Nemzeti ünnepünkön az alábbi program szerint kerül sor a megemlékezésre: 11.30 órától koszorúzás a biharpüspöki világháborús emlékmű parkjában álló kopjafánál; 12 órától koszorúzás a várad-szőlősi katolikus templomkertben található emlékműnél; 12.15 órától koszorúzás a rogériuszi református templom harangtornya alatt kialakított emlékhelyen; 13.15 órától koszorúzás Petőfi Sándor szobránál (Váradszentmárton község, Félix fürdő); 14 órától koszorúzás Rulikowszky Kázmér emlékművénél; 14.40 órától koszorúzás a Nicolae Bălcescu szobornál; 16 órától ökumenikus igeliturgia a római katolikus Szent László templomban; 17 órától koszorúzás és ünnepi beszédek Szacsvay Imre szobránál, majd huszárok vezette zászlós, fáklyás felvonulás a Fő utcán a Petőfi szoborig; 19 órától koszorúzás Petőfi Sándor szobránál; 20 órától Selmeczi György-Béres Attila: „Szigligeti” – történelmi fikció két részben, helyszín: Szigligeti színház.

Koszorúzási szándékukat az RMDSZ megyei szervezetének titkárságán, a 0259/432*884-es telefonszámán jelezhetik hétköznaponként 9–15 óra között.

 

Megemlékezések Bihar megyében

  • Székelyhídon vasárnap délelőtt 11 órakor ünnepi istentisztelettel kezdődik a március 15-ei megemlékezés a református templomban Az egyházi szertartást követően 12.30 órakor ünnepi műsor veszi kezdetét a főtéren, ahol az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 167. évfordulója alkalmából ünnepi beszédek hangzanak el. Közreműködnek a Székelyhídi Férfikórus, a Búzavirág Népdalkör, valamint a Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjai. Ezt követően koszorúzásra kerül sor az Ady Endre Művélődési Központ falán elhelyezett Petőfi-táblánál. 18 órakor tárlatnyitó kezdődik a Városi Múzeumban, ahol Somogyi Győző A szabadságharc hadserege című kiállítása lesz látható, mely tárlat 42 színes szitanyomatból áll. Utóbbi gyűjtemény a Magyarság és Nemzettudatért Alapítvány tulajdona. A tárlatnyitó után mutatják be a 80 huszár című magyar filmdrámát, szintén a múzeum termében.
Petőfi-emléktábla a székelyhídi művelődési központ falán

Petőfi-emléktábla a székelyhídi művelődési központ falán

 

  • Érmihályfalván március 15-én a következőképpen alakul a nemzeti ünnep programja: 16.30 órakor koszorúzás kezdődik a Bernáth József-emléktáblánál a református egyházközség szervezésében, utána 17 órakor ünnepi istentiszteletre kerül sor a református templomban. 18 órakor koszorúzás lesz a főtéri Petőfi-emléktáblánál, 19 órakor pedig ünnepi műsor és a Márciusi Ifjak Díj átadására kerül sor a Bartók Béla művelődési házban. Közreműködik a Veres László Zsolt Városi Kórus, a GGG Irodalmi Stúdió, a Nyíló Akác néptánccsoport és a Csilinka Gyermekkórus. A főtéri koszorúzási szándékot az RMDSZ-szervezet irodájában lehet jelezni személyesen vagy a 0741/653-877-es telefonszámon, de akár a helyszínen is.
  • Érkörtvélyesen vasárnap 16.30 órakor a református templomban kezdődnek az ünnepi szertartások, ahol Tatár János Zoltán római katolikus plébános mond megemlékező beszédet. A templomozás után a Petőfi Sándor kultúrházban fellép az Érkörtvélyesi Néptánccsoport, valamint a helyi iskola diákjai alkalomhoz illő műsort adnak elő, Vincze Emese tanárnő rendezésében. Innen fáklyás menet indul a hősök emlékművéhez, ahol koszorúzással zárul az ünnepség.
  • Érsemjénben március 15-én, vasárnap 12 órától a Fráter Loránd művelődési központban ünnepi műsor kezdődik a Kazinczy Ferenc általános iskola diákjai, valamint az Ezüstperje néptánccsoport előadásában. A megemlékezést követően megkoszorúzzák Kazinczy Lajos honvéd ezredes kopjafáját.
  • Nagyszalontán a Nagyszalontai Református Egyházközség március 15-én, vasárnap, a délelőtt 10 órakor kezdődő istentisztelet keretében emlékezik a magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 167. évfordulójára. Az istentiszteletet követően ünnepi műsorral szolgál az egyházközség kórusa, az Ifjúsági Keresztyén Egyesület tagjai és a zeneoktatásban részt vevő diákok. Az ünnepi műsor záróakkordjaként Kossuth Lajos köztéri szobrának megkoszorúzására kerül sor.