Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Maradjon helyben az adónk

Az RMDSZ a nagy vitát kiváltó „Mentsük meg Nagyváradot Bukaresttől” feliratú óriásplakátja az adóügyi decentralizációt szorgalmazza, mondta kedden Cseke Attila szenátorjelölt, a bihari RMDSZ elnöke.

cseke_attila

Az RMDSZ többek között azt szeretné elérni, hogy a jövedelemadó helyben maradjon. Jelenleg a Bukarestbe befizetett jövedelemadó 71,5 százalékát kapják vissza a megyék. A visszaosztás nyomán az összegek 41,75 százaléka a helyi önkormányzatokhoz, 11,25 százaléka a megyei önkormányzatokhoz és 18,5 százaléka szintén a megyei tanácsokhoz érkezik, utóbbit a települések költségvetésének kiegyensúlyozására használhatják. Az RMDSZ javaslata szerint első lépésben 80 százalékra emelnék a jövedelemadóból visszaosztott összegeket, 2–4 éven belül pedig a jövedelemadó teljes egészében azoknál az önkormányzatoknál maradna, amelyek megtermelik azt, mondta Cseke Attila.

Romániában egyébként az utolsó valós decentralizáció 2010-ben, egészségügyi minisztersége idején történt, tette hozzá, az elmúlt három évben inkább központosítás folyik: helyi szintről az úgynevezett regionális vagy központi szintre kerültek át hatáskörök.

Az egyik ilyen döntés az Országos Adóhatóság (ANAF) elnökének rendelete, melynek nyomán a közepes méretű adófizetőket a regionális adóhivatalokhoz csatolták, így a Bihar megyeiket Kolozsvárhoz. Ha 2015 és 2106 első tíz hónapjának adatait összehasonlítjuk, látszik, hogy ezek a regionális központok többet fizetnek be az államkasszába emiatt, annak ellenére, hogy a közepes adófizetők csak egy része működik az illető megyékben. Kolozs megye – ide tartoznak a bihari közepes adófizetők – befizetései 63 százalékkal nőttek, a leglátványosabb, 110 százalékos a növekedés Brassó megyéé, Iaşi megye befizetései 80 százalékkal, Doljé 53-mal, Temes megyéé pedig 47 százalékkal nőttek. Az RMDSZ javasolni fogja ennek a rendeletnek a visszavonását, mondta Cseke Attila.

A szenátorjelölt megemlítette még a 2013-ban bevezetett hét eurócentes illetéket, amelyet az üzemanyag árába építettek bele, és elvben autópályák építésére használták volna az innen származó pénzt. Bihar megyében egyetlen méternyi autópálya sem épült, a vállalkozó szerződését a közelmúltban felbontották, emlékeztetett Cseke Attila, aki szerint – ha az illetékből csak 2 eurócent helyben marad – Bihar megye több, nagyon rossz útját, például a Nagyvárad–Belényes vagy a Bihar–Bisztraterebes köztit is fel lehetett volna újítani.

Fried Noémi Lujza