Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Már semmi sem jár az egészségügyi járulékért?

Az egészségügy háza táján egyre csak nő a káosz. Ha hinni lehet a (rém)híreknek, január 3.-tól már nem lesz ingyenes a háziorvosi ellátás, mert az egészségbiztosító nem hosszabbította meg a szolgáltatásaik elszámolásáról szóló szerződéseket.

A hírt a Háziorvosok Országos Társasága és a Háziorvosok Munkáltatói Szövetsége jelentette be csütörtökön egy közös közleményben. E szerint az ellátásért csak abban az esetben nem kell fizetni, ha a háziorvos hajlandó ingyen dolgozni, mert pénzt már nem kap a biztosítótól a munkájáért. Ennek oka, hogy év végén lejár a háziorvosok és a megyei egészségbiztosító pénztárak közötti szerződés a szolgáltatásaik elszámolásáról, és ezt nem hosszabbították meg.

Illusztráció

Illusztráció

A közlemény szerint a biztosítót, a kormányt és a parlamentet nem érdekli a mintegy 25 ezer romániai háziorvos sorsa. A háziorvosok szerint ennek bizonyítéka, hogy a jövő évi költségvetés tervezetében alig növelte a kormány a szolgáltatásaik elszámolására szánt pénzkeretet. Ez jelenleg az egészségbiztosítási alap 5,77 század százaléka. Jövőre az arány a kért 10 százalék helyett csak 5,8 tized százalékra növekszik.

Az adminisztratív intézkedésekkel ráadásul szakmailag is ellehetetlenítették a háziorvosokat, megnyirbálták kompetenciáikat, nem írhatnak fel bizonyos gyógyszereket, illetve nem rendelhetnek el bizonyos vizsgálatokat.

Florian Bodog egészségügyi miniszter a CNAS vezetőjével tartott megbeszélés után ígéretet tett arra, hogy jövőre 278 millió lejjel egészítik ki az alapellátás költségvetését.

A biztosító azt állítja, a tárgyalások során sok pontban sikerült közös nevezőre jutni a háziorvosok képviselőivel, és ezek mentén módosították a 2018-as keretszerződés-tervezet mintegy 70 százalékát, beleértve a bürokrácia csökkentésére vonatkozó intézkedéseket is. Arra is kitértek, hogy a CNAS költségvetése jövő évben 17 százalékkal növekszik, és az egészségügyi ágazatok közül az alapellátás részesül majd a legnagyobb költségvetés-kiegészítésben. Ennek mentén a biztosító felelősségteljes magatartásra intette a háziorvosokat. A háziorvosok azonban egészen másként nyilatkoznak a CNAS reakciójával kapcsolatban. Újabb közleményükben úgy fogalmaznak: a költségvetés-kiegészítés, amiről a miniszter beszél, valójában nem újdonság, hiszen az említett összeget is bekalkulálták, amikor arról panaszkodtak, hogy az alapellátásnak biztosított összeg nevetséges mértékben növekszik. A tárcavezető egy szóval sem tért az általuk felhozott többi problémára.

Mint rámutatnak: ismét bebizonyosodott, hogy a biztosító nem a páciensek érdekei szerint bánik a rendelkezésére bocsátott közpénzekkel. „Rossz törvényeket írtak, és hibás informatikai rendszereket alkottak ebből a közpénzből. Az emberek egyre nehezebben jutnak hozzá az alapellátás szolgáltatásaihoz” – olvasható a legújabb közleményben.

S. É.