Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Már megint feszül az USL

Újra kiéleződött a feszültség a Szociálliberális Szövetséget (USL) alkotó pártok között: kedden sem sikerült megállapodniuk a Victor Ponta szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök vezette kabinet átalakításáról.
Bár az USL-t alkotó pártok januárban szövetségük megerősítésében állapodtak meg, három liberális (PNL) miniszter lemondása nyomán ismét éles hatalmi viták kezdődtek a koalícióban, mert az USL pártjai nem tudnak megegyezni a kormány szerkezetének átalakításáról és a tárcák elosztásáról.
A keddi tanácskozásról távozó Victor Ponta jelezte: nincs kifogása az ellen, hogy Klaus Johannis liberális pártalelnök legyen a belügyminiszter és a kormányfőhelyettesek egyike, de az emiatt szükségessé vált kormányátalakítást azzal akarja összekötni, hogy mind a négy koalíciós pártnak létrehozzanak egy-egy kormányfőhelyettesi tisztséget. Javaslatát a liberálisok nem fogadták el.
Crin Antonescu, az USL liberális társelnöke nyilatkozat nélkül távozott a megbeszélésről, de a román média tudni véli, hogy a liberálisok – akik kormányzati pozícióik megerősítését remélték a minisztercseréktől – azt kifogásolják, hogy a Ponta által javasolt átalakítások további térvesztést jelentenének számukra a végrehajtó hatalomban.
A feszültséget élezi az is, hogy a PSD Szociáldemokrata Szövetség (USD) néven választási együttműködést kötött a kormánykoalícióban részt vevő két kis párttal, a Konzervatív Párttal (PC) és Románia Haladásáért Országos Szövetséggel (UNPR). Az USL-re megtévesztésig hasonlító elnevezés mellett az is zavarja a liberálisokat, hogy – Ponta bejelentése szerint – az USD-nek az európai parlamenti választásokon túlmutató jövőt szánnak.
A kormányátalakításról csak a parlament dönthet egy újabb bizalmi szavazáson. Az USL vezetői eredetileg szerdára akarták ebből a célból összehívni a két ház együttes ülését, de a keddi második tárgyalási forduló kudarca után a parlamenti szavazást jövő hétfőre halasztották. (MTI)