Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Már mától kutatásba kezdhet a NIS – Észak-Biharban indítják az altalajkincsek keresését

A kanadai East West Petroleum üzemanyag-kitermelő cég – amely az év elején engedélyt kapott a kormánytól a Nyugat-Romániában található szénhidrogénforrások feltárására –fokozatosan görgeti el az akadályokat az országunkban tervezett beruházásai útjából. A kanadai vállalat nemrég Kelet-Európa egyik legjelentősebb kőolajkitermelő cégével, a szerb NIS-el társult a Bihar megyei projektek kivitelezéséhez. A NIS vezetői tegnap egy kerekasztal-beszélgetésen vettek részt Claudiu Pop prefektussal, a megyei tanács és az érintett önkormányzatok, valamint a megyei környezetvédelmi ügynökség és a környezetvédelmi őrség vezetőivel – hogy kételyeiket eloszlatva együttműködésre bírják őket.

Mar matol

A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón Vadim Smirnov (képünkön), a NIS igazgatója mintegy hatszázmillió eurós befektetést helyezett kilátásba arra az esetre, ha a megyében megfelelő szénhidrogénforrásokat találnának. Mint azt a sajtó megnyugtatására többször is ismételten hangsúlyozta, cége kizárólag hagyományos üzemanyagok kitermelésével foglalkozik, és a palagáz-kitermeléshez szükséges technológiával sem rendelkezik, arról azonban egy szót sem szólt, hogy partnercégük, az East West Petroleum nemcsak technológiával, hanem tapasztalattal is rendelkezik a nem-konvencionális szénhidrogénforrások kitermelése terén.

A sajtótájékoztatón arra is fény derült, hogy a NIS többmillió eurót (a pontos összeget nem árulták el) fizetett a kormánynak a kutatáshoz szükséges koncessziós szerződésért, a megyei vezetőknek pedig útfelújításokat és munkahelyteremtést ígért, és meg is kapta jóváhagyásukat. „Bármilyen befektetést szívesen fogadunk, amely pénzt hoz a megyébe, és munkahelyeket teremt” – jelentette ki Claudiu Pop. Ennek fényében már csak a kis önkormányzatok, illetve a földtulajdonosok jelenthetnek akadályt a kutatásban, a NIS vezetőinek azonban erre is van megoldásuk: kártérítést fizetnek azoknak a gazdáknak akiknek esetleg kárt tesznek a földtulajdonában – vetette előre Vadim Smirnov, aki hozzátette, minden lehetséges módon igyekeznek majd meggyőzni az embereket.

Első lépésként az Acoustic Geophysical Services (AGS) nevű magyarországi céggel végeztetik el az altalajkincsek felmérését 2D-s és 3D-s szeizmikus technológiával. A kutatás már a mai naptól kezdetét veheti, és az első időszakban Bors, Hegyközcsatár, Bihar és Vámosláz településeket érinti majd. Mint azt a kerekasztal-beszélgetésről távozó bihardiószegi polgármester, Mados Attila lapunknak elmondta, az önkormányzatok szerettek volna meggyőződni arról, hogy nem palagáz-kitermelésről van szó, erre azonban nem kaptak megfelelő garanciát. A NIS vezetői azt a három demonstráló polgárt sem tudták meggyőzni, akik a prefektúra előtt transzparensekkel tiltakoztak a hidraulikus törés és az ivóvízkészletek veszélyeztetése ellen, és akikre csendőröket hívtak bejelentetlen tüntetésért.

 

Sz. G. T.