Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Már dolgoznak a Szacsvay-szobron

Amint keddi lapszámunkban megírtuk, elkezdődött a nagyváradi Szacsvay Imre-szobor felújítása, később pedig a műemléki védettséget élvező alkotás talapzatát restaurálják.

A szakemberek egyelőre a bronzalak megtisztítását kezdték el.

Fotó: Csikos Rolland

Fotó: Csikos Rolland

A helyszínen tegnap kiderült, a mártír jegyző 1907-ben felavatott egészalakos szobra rosszabb állapotban van, mint azt gondolták. Miután megtakarították, szabad szemmel is jól láthatóvá váltak a sérülések a bronzfelületen, ami több helyen kilyukadt, megrepedt. A világhírű magyar szobrász, Margó Ede alkotását 1937-ben eltávolították a talapzatról, majd a második bécsi döntés után, Észak-Erdély Magyarországhoz való visszacsatolását követően 1942-ben újra felállították. Valószínűleg ekkor repedt el a szobor bronztalapzata, amely azóta el is törött. De sérültek az idők során egyebek mellett a szobor ujjai és a feje is, a kardtok, valamint a mente alsó része.

A két fiatal szobrász tegnap még mindig a szobor megtakarításán dolgozott. Mint megtudtuk, Margó Ede 108 éve kiállított alkotása a korábban tervezettől eltérően több munkával ugyan, de tartósan helyrehozható. A süttői mészkőből készült talapzat restaurálása ezután kezdődik el. Az alapanyagot már megrendelték.

B. B.