Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mangnak elege van a „liberálisok ingyencirkuszából”

Nem válogatta meg jelzőit tegnapi sajtótájékoztatóján Ioan Mang (képünkön) a Szociáldemokrata Párt (PSD) Bihar megyei elnöke, a megyei tanács alelnöke, mikor a megyei Nemzeti Liberális Pártról (PNL) beszélt. Mint köztudott, a Bihar megyei tanácsban jelenleg ellenzékben lévő PNL és a többségben levő PSD–ALDE–RMDSZ koalíció hónapok óta látványos, a politikai show elemeiben igencsak bővelkedő állóháborút folytat a megyei tanácsüléseken s ez az áldatlan állapot lassan, de biztosan működésképtelenné teszi a megyei tanácsot, több projekt kivitelezését gátolták meg eddig is. Mang szerint a PNL-seknek ez is a céljuk, hiszen hónapok óta pereskedik a két tábor, a liberálisok ugyanis bíróság elé vitték a megyei tanács vezetőségének megválasztását, szerintük ugyanis Pásztor Sándor RMDSZ-es tanácselnök megválasztása törvénytelen módon történt. A per során első fokon a PNL-nek adtak igazat a váradi bírák, a PSD azonban fellebbezett, s a következő tárgyalás Temesváron lesz.

mangnak

Tegnap Mang elmondta, erősen hajlik azt hinni, hogy a nagyváradi ítélethozatalnál az itteni bírák nem voltak politikailag semlegesek, ugyanis csak ezzel tudja magyarázni a PNL javára szóló elsőfokú ítéletet. Reméli, a temesvári bírókat nem vezérli majd semmilyen politikai irányultság a végeleges ítélet meghozatalában. Mang azt is kifejtette, hogy mivel „Romániában élünk, s itt minden megtörténhet” akár el is veszíthetik ezt a pert, s akkor előrehozott választásokat fognak kiírni. Nem szeretné ezt, de nem is tart tőle, mondta a szocdem politikus, ugyanis a nemrég elvégzett felmérések szerint egy előrehozott választás esetén ismét a PSD–RMDSZ–ALDE trió nyerné el a több voksot. Mang kijelentette, nagyon szeretnék, ha a PNL befejezné ezt a botránysorozatot, ingyencirkuszt és engednék, hogy a megyei tanács végezze a dolgát. Azt is kilátásba helyezték, hogy amennyiben a cirkuszolások, az ülések bojkottálása, elszabotálása folytatódik, egyenként fogják feljelenteni a liberális tanácsosokat. Ma, azaz szerdán lesz a megyei tanács újabb ülése, ahol a szocdemeknek új tanácstagot kell beiktatniuk, s könnyen elképzelhető ismét botrányba fullad vagy elnapolódik ez a döntésmeghozatal is. A PSD megyei elnöke bírálta azokat a sajtóorgánumokat is, melyek szerinte segítik a PNL politikai manipulációit. A tegnapi sajtótájékoztatón Mang röviden megemlítette azt is, hogy a jövőre esedékes román centenáriumi évre a PSD a törvényhozók elé terjeszti azt, hogy a külföldön élő, de magukat román nemzetiségűnek valló személyek kérésükre megkapják a román állampolgárságot, s itt elsősorban a magyarországi románokra gondolnak.

Szőke Mária