Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mangalicás hétvége lesz Szentmiklóson

Egyre többször hallani, olvasni manapság, hogy az ősi magyar disznófajta, a mangalica húsa, zsírja, szalonnája, illetve az ezekből készült termékek milyen egészségesek. Talán ennek is köszönhető, hogy ismét reneszánszát éli a mangalicatenyésztés Magyarországon és a Partiumban is.

mangalicas 2

Tájainkon elég nehéz igazi mangalicahúshoz, szalonnához vagy tepertőhöz jutni, az ezt kedvelő és kereső ínyencek ezt magántermelőktől tudják beszerezni. Ezért is lehet csábító az augusztus 18–20. között megtartandó „mangalicás hétvége”, melyet a hegyközszentmiklósi termálstrandon tartanak meg. A termálstrandot üzemeltető szentmiklósi református egyház parókus lelkésze, Árus László kérdésünkre elmondta három napig lehet majd a strand területén megvásárolni a mangalicahúsból készült termékeket. Lesz friss disznópecsenye, kolbász, bográcsost is készítenek az ízletes húsból. Az árak is lényegesen megfizethetőbbek, mint például a magyarországi mangalica termékek árai, így például a mangalica hússal készült sajtburger ára 8 lej lesz, egy adag mangalica sült házikolbász 8 lej és egy adag bográcsos is mindössze 6 lejt kóstál majd. A mangalicás hétvége „sztárját”, azaz magát a sertést Székelyhídon hizlalták, az ételek pedig egy bécsi mesterszakács, a Ritz Carlton séfjének felügyelete alatt készülnek.

mangalicas 1

Így akik igazi mangalicás finomságokra vágynak, két hét múlva bátran felkereshetik a szentmiklósi gyógyfürdőt, ahol nemcsak a termálvizes strand, hanem gasztronómiai csemegék is várják az érdeklődőket.

Szőke Mária