Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mandragórafőzet a vadnyugaton

A magyar dráma napján a Bányavíz című darab sikere adta az ötletet Hunyadi István színművésznek és Karetka Adalbert művészeti titkárnak, hogy felolvasószínházi sorozatot indítsanak – mondta Piski Enikő, a Szigligeti Színház művészeti titkára. A DARABoló címmel újtára indított sorozatnak a célja az is, hogy a színház stúdiótermének kialakítását támogassák, így a belépés ingyenes volt, a nézők téglajegyeket vásárolhattak az előadás után, az ezek árából befolyt összegeket a stúdióteremre fordítják.

mandragorafozet

Az első felolvasószínházi előadás Háy Jánosnak (Machiavelli azonos című műve alapján írt) Mandragóra című darabjából, ez alkalommal rendező nélkül készült. A szereplők: Hunyadi István (Callimaco, harmincas értelmiségi), ifj. Kovács Levente (Ligurio, harmincas életművész), Dimény Levente (Siro, Callimaco munkatársa), Csatlós Lóránt (Nicia, ötvenes férj), Kiss Csaba (Juan, vadnyugati figura, Callimaco gyerekkori haverja), Ababi Csilla (Sostrata, Lukrécia anyja, erős ötvenes nő), Pitz Melinda (Lukrécia, Nicia felesége, húsz év körül) és Kocsis Gyula (Pap negyven-ötven körüli férfi).

Klasszikus vígjátéki figurák jelennek meg a darabban, a felszarvazandó, pénzes, de előnytelen külsejű férj, a számító anyós, az „ártatlanságát” vesztő feleség, a kanonok, aki  meggyőzi őt arról, hogy a jó cél érdekében a rossz is megengedhető, és természetesen a szélhámos segítőivel. A hűséges feleség elcsábítására bonyolult tervet eszelnek ki, ezen belül ami félreérthető, azt félreértik, ami bonyolítható, azt bonyolítják, a csodaszerként bemutatott mandragórafőzetről is kiderül, hogy valójában fűszeres bor. A történet a vadnyugaton játszódik, ugyanakkor a szereplők nem egyszer „kikacsintanak”, váradi utalásokkal hozták még közelebb a darabot a nézőkhöz, akik vastapssal honorálták a produkciót.

Fried Noémi Lujza