Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mandela-szobrot avattak Váradon

A Nelson Mandela nemzetközi nap kapcsán két napot töltött Nagyváradon az elmúlt héten Thenjiwe Ethel Mtintso, a Dél-afrikai Köztársaság bukaresti nagykövete.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2009-ben nyilvánította hivatalos ünneppé Nelson Mandela, dél-afrikai szabadságharcos július 18-ai születésnapját. Ilyenkor minden dél-afrikainak kötelessége legalább 67 percet munkálkodnia a közösség szolgálatában. A 67-es szám azokat az éveket jelöli, amelyeket a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke a társadalmi igazságtalanságok elleni küzdelemre fordított.

mandela 1

 

mandela 3

Ennek szellemében a nagykövetasszony csütörtökön ellátogatott a haldoklók szenvedéseinek enyhítésével és családtagjaik gyámolításával foglalkozó Emanuel Hospice Alapítvány székhelyére, ahol részt vett egy csoportfoglalkozáson, amelyik olyan gyerekeknek szólt, akik betegség következtében elvesztették valamelyik családtagjukat. A délutáni órákban pedig a biharpüspöki szeméttelep szomszédságában levő nyomornegyed lakói között osztott szét palackozott vizet és segélycsomagokat a Theranova alapítvány vezetője, Jaco Du Plessis és egy önkéntes diákcsoport kíséretében.

mandela 2

Pénteken a nagykövetasszony Ioan Horga és Mircea Brie történelem szakos professzorokkal közösen látogatott el a nagyváradi városházára, ahol egyebek közt leleplezték Gerő Katalin budapesti szobrászművész Nelson Mandelát ábrázoló mellszobrát is. A büszt a művégtagok készítésével és felhelyezésével foglalkozó Theranova alapítvány előcsarnokában lesz kiállítva, melynek alapítója és vezetője, Jaco Du Plessis maga is dél-afrikai származású.

Szombati-Gille Tamás