Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mălan szerint csodálatos lesz a főtér

Főtéri, de mondhatnánk, hogy kőtéri terepszemlére hívta tegnap reggel Várad megújuló központjába a sajtó képviselőit Mircea Mălan alpolgármester, de tény, hogy a kánikulát így sem kerülhettük el, mert már kilenc órakor mindenkit megviselt az egyelőre minden zöldövezettől mentes „kockatéri” meleg.

A váradi alpolgármester ismét biztosított mindenkit az önkormányzat jóindulatáról a térfelújítást illetően és az EU-s projekt határidejének betartásáról. A város a munkálatok teljes értékének mindössze 5 százalékát állja, a többit a pályázati pénzekből finanszírozzák.

Csodalatos

Az átalakuló Szent László (ma Unirii) téren a korábbi aszfalt helyett hősugárzás szempontjából előnyösebb, legalább 12 Celsius-fokkal alacsonyabb felületi hőmérsékletet visszasugárzó, ellenálló olasz kőburkolat kerül szinte mindenhova, és az esővíz-elvezetést is hatékonyan megoldják, ami nem könnyű, figyelembe véve, hogy a tér legnagyobb lejtési szöge is mindössze 0,8%-os.

Esztétikai szempontból is jól fog mutatni a főtér, ígéri Mălan, hiszen a környező épületek felújítása is párhuzamosan zajlik, a felszíni vezetékeket mind a föld alá telepítették, négy szökőkút is helyet kap majd a téren, valamint 2–3 méteres facserjéket ültetnek, amelyek az épületek látványát nem befolyásolják majd, továbbá 56 lámpaoszlop, 39 pad, négynyelvű kanálisfedők és 137 facsemete lesz a téren.

A térfelújítási munkálatok kivitelezése 70 százaléknál tart, a tér burkolatát 45%-ban fejezték be. A mintegy 29 ezer négyzetméternyi területből 13 800 négyzetméter zöldövezet lesz, 4700 négyzetméter autóforgalmi szakasz, a maradék terület pedig úgynevezett sétatér lesz, de a Kossuth (ma Independenţei) utcán például szélesebbek lesznek a járdák is. Megújul továbbá a Szent László templom környezete.

Az elöljáróság ígéri, hogy szeptember elejéig befejeződnek a közúti és villamosforgalmat érintő munkák, illetve december legvégéig teljes mértékben kész lesz a váradi főtér.

Tóth Gábor