Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Makovecz Imre és Weöres Sándor

Kiállítás-megnyitóval és a Weöres Sándor Rockandroll című előadással zárult vasárnap este a Szigligeti Színházban a Héttorony Fesztivál.

A színház páholyelőcsarnokában nyitották meg A Kós Károly Egyesülés vándoriskolái című kiállítást.

A tárlatnyitón elsőként Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes vezetője köszöntötte a jelenlévőket, aki elmondta, örülnek annak, hogy Nagyváradon is volt Héttrorony fesztivál, amely a magyar identitástudat kézzelfogható értékeit hordozza magában, mint például az építészetet. A 25 éves Kós Károly Egyesülésről és a vándoriskola történetéről Csernyus Lőrinc, a Makovecz Imre Közhasznú Alapítvány képviselője beszélt, majd Bogos Ernő építész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja nyitotta meg a tárlatot. Mint mondta a kiállítás anyagát öt erdélyi végzett vándoriskolás, és tanítványaik munkáiból állították össze. A tárlatot legalább november 20-áig láthatják majd a színházlátogatók vagy a páholyelőcsarnokban, vagy a páholyfolyosón lévő kiállítóhelyen.

Csernyus Lőrinc, Bogos Ernő, Dimény Levente és Barabássy Alice  Váradról elszármazott építész a tárlatnyitón

Csernyus Lőrinc, Bogos Ernő, Dimény Levente és Barabássy Alice Váradról elszármazott építész a tárlatnyitón

Bár nem kimondottan az előadás célközönsége, vagyis 12–18 évesek ültek a nézőtéren, többször is visszatapsolták Novák Pétert és társait az esti előadás végén. A a Weöres Sándor Rockandroll című interaktív előadás során lényegében égetően fontos problémákról beszélnek Weöres Sándor megzenésített verseivel körítve. A hatalmas „földgömb” a nézők felé is repült, bevonva őket az előadásba, melynek során olyan kérdéseket feszegettek humoros, játékos formában az előadók, mint a túlnépesedés, a kultúrák és vallások különbözősége, a fenntartható fejlődés, az ivóvízhiány vagy éppen a divatkövetés.

Ezen a Földön együtt kellene elférnünk

Ezen a Földön együtt kellene elférnünk

Az előadás díszletei, eszközei tulajdonképpen „szemétből”, műanyagpalackokból, szemeteszsákokból, toalettpapírból, sörösdobozokból készültek, melyek fokozatosan elborították a színpadot, az előadás végére azonban minden a megfelelő kukába került – természetesen szelektíven gyűjtve. Az előadók ugyanakkor a zenei stílusokban is tobzódtak, hiszen a cigánytánctól az arab és kínai zenén keresztül a rock és blues is megszólalt a színpadon.

Fried Noémi Lujza