Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Májusban megnyílik a múzeum

Május 18-án részlegesen ugyan, de megnyílik a Körösvidéki Múzeum, árulta el tegnap érdeklődésünkre Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke. Megtudtuk, a felújított egykori magyar királyi hadapródiskolába költöztetendő közgyűjemény egyelőre a barokk palotában marad, de az új helyszínen egy Nagyváradot és Partiumot kiemelten bemutató, továbbá három országot érintő nemzetközi és rendkívüli kiállítás kap helyet. Románia mellett Magyarország és Moldávia elismert múzeumai érkeznek a bihari megyeszékhelyre egy-egy jelentős kiállítási anyaggal.

Tegnap a felújított hadapródiskolában, vagyis az új múzeumépületben jártunk. A munkások gőzerővel dolgoztak a belső és utolsó simításokon

Tegnap a felújított hadapródiskolában, vagyis az új múzeumépületben jártunk. A munkások gőzerővel dolgoztak a belső és utolsó simításokon

Bár az utóbbi napokban, az idő előrehaladtával kérdésessé vált a múzeum tervezett megnyitása, ugyanis a szükséges engedélyek megszerzéséhez szükséges a tűzoltósági jóváhagyás is. Ezt azonban addig nem kapják meg, amíg nincs a múzeum kezelésében az a víztartály, ahonnan egy esetleges tűz idején oltani lehet. A megyei tanácsban a Nemzeti Liberális Párt frakciója immár hatodik hónapja bojkottálja a döntés megszületését, csak azért, hogy keresztbe tegyen a vezetőségnek és hogy hátráltassa a múzeum megnyitását.

Ma rendkívüli tanácsülést tart a megyei önkormányzat képviselő-testülete, amely elé ismét felkerül az ominózus határozattervezet.

(borsi)