Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Május 8. – az esélyegyenlőség napja

Törvény született Biró Rozália Bihar megyei RDMSZ-es szenátor kezdeményezéséből, mely kimondja, hogy Romániában május 8-a a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség napja.

A jogszabályról, melyet már kihirdetett Klaus Johannis államfő, és a Hivatalos Közlönyben is megjelent, annak kezdeményezője, Biró Rozália beszélt pénteken Nagyváradon. A szenátor elmondta, a törvény lehetőséget ad arra, hogy az önkormányzatok, vagy akár civil szervezetek eseményeket szervezzenek ezen a napon, illetve, hogy a román közszolgálati televízió és rádió műsoraiban foglalkozzanak a témával. Biró Rozália azt is elmondta, hogy május 6-án konferenciát is szerveznek a témakörben.

majus 8

A távlati cél a nők és férfiak közötti egyenlőség megteremtése lenne, hiszen az Európai Unióban már erről beszélnek. A szenátor ugyanakkor bemutatott egy uniós dokumentumot, mely öt területet elemez, és javaslatokkal is előáll. Ebből többek között kiderül, hogy ha csak egy százalékkal csökkent a jelenlegi több mint 17 százalékos bérkülönbség a nők és a férfiak között, az 0,1 százalékos gazdasági növekedést jelentene. A dokumentumból kiderül az is, hogy például az idős nők egyharmadának semmilyen nyugdíja nincs, gyakorlatilag teljes függőségben élnek a családjuktól, és például az óvodai és bölcsödei hálózatok fejlesztésének támogatását javasolják a tagállamok számára.

Fried Noémi Lujza