Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Majdnem leégett a belényesi mozi

A belényesi filmszínház – mely egykor a település büszkesége volt, társadalmi és kulturális központként funkcionált, és a rendszerváltás előtti nyomorúságos időkben a kevés üde színfolt egyikét jelentette a városlakók életében – már évek óta az enyészeté. Az épület jó ideje kihasználatlanul áll, ablakait betörték, a falak rogyadoznak, potyog róluk a vakolat, a tetőszerkezetből pedig kisebb erdő nőtt ki.

Az önkormányzat az elmúlt negyed évszázadban semmilyen komoly erőfeszítést nem tett az épület felújítására, holott a belényesi lakosok, különböző fórumokon és közvélemény-kutatások alkalmával, többször kifejezték már, hogy szeretnék újra rendben és működőképesen látni a város emblematikus épületét. Az illetékesek egyedüli intézkedése az ügyben az volt, hogy többször is bérbe adta az ingatlant, amely így egy ideig éjszakai szórakozóhelyként, egy ideig pedig kaszinóként működött. A bérlők azonban legfeljebb csak finoman kipofozták az épületet, nagyjavítások nem történtek.

majdnem leegett

Az évek óta pangó, és pusztulni hagyott ingatlan számára könnyen kegyelemdöfést jelenthetett volna, hogy múlt szerdán, július 29-én, este fél nyolc körül tűz ütött ki az egyik belső teremben. A tűzoltóság helyi alakulatának gyors és szakszerű közbeavatkozása azonban megmentette az egykori mozit a végső pusztulástól. Az egykori mozi az elmúlt évtizedek során a város büszkeségéből, Belényes szégyenfoltjává degradálódott. A múltheti lángok azonban remélhetőleg arra is emlékeztetőül szolgálnak majd az illetékeseknek, hogy az esztétikai csúfságon túl az elhagyott épület rendkívül balesetveszélyes is.

Sz. G. T.