Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Magyarságeredetről a PKE-n

A magyar nép kulturális, nyelvi és vérrokonsága címmel tartott előadást tegnap délelőtt a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Bartók termében (a korábban feltüntetett Bolyai teremmel ellentétben), a Modern Nyelvek Tanszéke szervezésében, mintegy 100 érdeklődő előtt Süli-Zakar István, a Debreceni Egyetem professzora, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. A történelmi, kultúrtörténeti és nyelvtörténeti adalékokkal egyaránt bőségesen szolgáló érdekfeszítő, mintegy százperces előadást az egyetem diákjainak részéről mutatott figyelemreméltóan nagy érdeklődésre való tekintettel még aznap délután megismételték.

A professzor meghívására a Magyar Tudomány Napja (november 3.) alkalmából került sor, amelyet 1997 óta ünnepelnek, mivel 1825-ben ezen a napon született meg a pozsonyi országgyűlés határozata a Magyar Tudományos Akadémia létrehozásáról.

Magyarsageredetrol (VANI HASABRA!)

Süli-Zakar professzor mindenki számára közvetlenül és közérthetően fogalmazott. Felvonultatta a ma tudományosan megalapozott történelmi, nyelvészeti és genetikai kutatási eredményeket, s ezek nyomán felvázolta a magyarság eredetére vonatkozó kortárs nézeteket, mindhárom említett szempont szerint. Kitérőt tehettünk a proto-uráli nyelvi gyökerekig, a turáni lovas és állattenyésztő kulturális rokonságig és hagyományokig, valamint betekintést nyerhettünk a legújabb genetikai kutatásokba is, melyek nyomán feltérképezhető a magyarság „vérvonala”.

A számtalan elhangzott érdekesség mellett, az előadás végén tanulságként röviden fény derült arra is, hogy mik voltak azok a történelem során jól asszimilált kulturális értékek, avagy harcászati, stratégiai, politikai eszközök, amelyek nyomán a magyarság mai formájában megmaradhatott és létezhet a Kárpát-medencében.

Tóth Gábor