Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Magyarországi vendégek az Érmihályfalvi Főgimnáziumban

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Határtalanul! programban pályázatot  nyert a karcagi Nagy László Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium valamint az érmihályfalvi 1-es számú Mezőgazdasági Főgimnázium.

Az  Ízek és hagyományok: kunok és székelyek határtalan együttműködése elnevezésű program keretében, a projekt első szakaszában, a hónap elején a magyarországi diákok élvezhették az érmihályfalvi 1-es számú Mezőgazdasági Főgimnázium vendégszeretetét. A mihályfalviak részéről 18 diák, továbbá Zeffer Tímea igazgatónő és Boda Brigitta tanárnő köszöntötte a vendégeket.

magyarorszagi vendegek

Tizennyolc diák és két kísérő tanár érkezett péntek délután a  partneriskolából,  akik meglátogatták az érmihályfalvi iskolát, majd  szakmai programsorozaton vettek részt vendéglátóikkal. Szombat reggel a város vezetősége által megrendezett „szalonnaszemlén” a vendégek betekintést nyertek a helybeli kulináris hagyományok világába. A jelenlevőket annak a kérdőívnek a kitöltésére kérték fel a pályázat résztvevői, amelyet a két iskola diákjai közösen állítottak össze, és egy interjú során igyekeztek megismerni a városlakók által őrzött disznóvágási hagyományokat. A kisváros egyik emblematikus helyén, a Hazaváró Édesanya szobránál az érmihályfalvi csapat az Örökség című dal refrénjének eléneklésével az anyanyelv megőrzésének és a világ magyarjai közötti kapcsolatok ápolásának fontosságára hívta fel a figyelmet, csatlakozva az akcióhoz, melyben a város lakosai is részt vettek.

Szombat délután Kiss Imre pedagógus mutatta be a város nevezetességeit, műemlékeit. A római katolikus templomban tett látogatáson Bogdán István tiszteletes és Husztig Róbert segédlelkész fogadta kis csapatunkat.

Vasárnap reggel diákjaink Nagyváradra utaztak, ahol idegenvezető segítségével fedezhették fel a város szépségeit. A városnézést követően Nagykároly volt a következő úti cél, ahol a Károlyi kastély és a római katolikus templom történelmével ismerkedhettek meg a résztvevők. Kiselőadásban megemlékeztek a város híres szülötteiről: Károli Gáspárról, Jászi Oszkárról, Kaffka Margitról.

A kissé fárasztó, de élményekben gazdag programot a Szatmárnémetibe tett kirándulás zárta. A belvárosi séta során a résztvevők a római katolikus székesegyházat, a református Láncos templomot és a városházát látogatták meg. Ezzel zárult a pályázat első szakasza. A diákok nagyon jól érezték magukat, és a viszontlátás reményében vettek búcsút egymástól.

Zeffer Tímea, projektvezető