Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Magyarországi vegyeskar lépett fel Váradon

Szent István városa köszönti Szent László városát címmel a székesfehérvári Primavera Vegyeskar 20. és 21. századi magyar zeneszerzők kórusműveiből adott ízelítőt szombat esti koncertjén Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében.

A négy évtizede alakult negyventagú kórus létszáma vetekedett a maroknyi jelenlévőével. Pintér István főszervező, a Partiumi Magyar Művelődési Céh elnöke köszöntötte a vendégeket, hangsúlyozva, hogy az amatőr együttes művészeti vezetőjének, Horányi Ottiliának zenei munkásságát Székesfehérvár városa tavaly Pro Civitate-díjjal ismerte el, a vegyeskar pedig több nemzetközi kórusfesztiválon vett már részt, ám első ízben léptek fel Nagyváradon.

A kórus vezetője a székesfehérvári polgármesternek, Cser-Palkovics Andrásnak az üdvözletét is tolmácsolta, megemlítve, hogy a nemrég elhunyt Guttmann Mihály kolozsvári karnagyról, az erdélyi magyar kórusmuzsika kiemelkedő alakjáról is megemlékeznek e zenei est révén.

magyarorszagi (1)

Az előadás repertoárja teljesen felölelte a 20. és 21. századi magyar zeneszerzők műveit az egyházi indíttatású, impresszionista beütésű és Kodály-műveken át a népi elemekre épülő vidám népdalfeldolgozásokig. A bő egyórás koncerten közreműködött Szarka Andrea (zongora) és Radics Éva (ének). A hangversenyt Kodály Zoltán Esti dal című szerzeménye zárta.

Sükösd T. Krisztina