Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Magyarországi klarinétművész koncertezett Nagyváradon

Szabó András győri klarinétművész, a nemzetközi zenei élet jelentős képviselője, a Magyar Klarinét Együttes alapítója és művészeti vezetője tartott sikeres kamaraestet Thurzó Zoltánnal közösen az ismert nagyváradi zongorista által kezdeményezett Múzeumi Hangversenyek sorozatában vasárnap este a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében.

Szabó András klarinétművész külön köszönetét fogalmazta meg a népes érdeklődő publikumnak, többek között azt is megemlítve, hogy édesapja és nagyszülei révén ő maga is nagyváradi származású.

A koncert elején Thurzó Zoltán rövid bevezetőjét hallhattuk, mely a műkedvelő közönséget a repertoár jobb megértésére igyekezett rávezetni.

Magyarorszagi

Szabó András nagyszerű játékát csodálhattuk meg ezután a nagyjából egyórás kamaraesten Brahms 2. klarinét-zongora szonátájának I. és II. tételében, Schumann op. 73-as három miniatúrájában (Fantasiestücke), Debussy Klarinétrapszódiájában, a 130 esztendeje született Weiner Leó különleges Peregi verbunkjában (amit, az előadó magától Weiner egykori tanítványától, Balassa Györgytől sajátíthatott el), végezetül pedig Poulenc Klarinétszonátájában.

Amíg a klarinétos a szó szoros értelmében is „kifújta” magát (azaz pihent), addig Thurzó Zoltán egy Liszt- (Asz-dúr albumlap), illetve két Chopin-zongoraművel (Noktürn, op. 55, no. 1, valamint Mazurka, op. 68, no. 4) ringatta el a hallgatóságot – Chopin f-moll mazurkája egyébiránt mostani ismereteink szerint a zeneköltő utolsó műve. Különös volt az f-moll melankolikus hangulata, mely tonalitás jellemzőiről egyébként Ch. Fr. D. Schubart német költő, esztéta többek között így írt még jóval Chopin születése előtt (!): „mély depresszió, gyászos panasz, a szenvedés sóhaja”.

Ráadásként Poulenc szonátájának második tételét ismételte meg a két előadó, a koncert végeztével pedig CD-felvételeit is dedikálta Szabó András az érdeklődőknek.

Tóth Gábor