Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Magyarok nyerték meg a britek tehetségkutató versenyét

A Britain’s Got Talent brit televíziós tehetségkutató vetélkedősorozat szombat esti döntőjét a magyar Attraction látványszínház nyerte meg. A csapatot már az elmúlt hetek elődöntői óta abszolút favoritként tartott számon a londoni fogadóipar és a brit sajtó. Az Attraction a végső megmérettetés 11 szereplője közül a legtöbb közönségszavazatot kapta.

 A világ egyik legnagyobb showműsorában aratott diadallal 250 ezer font pénzjutalom jár, és a társulat jogot nyert arra is, hogy részt vegyen az idei Királyi Varietén, ahol az uralkodócsalád tagjai, köztük II. Erzsébet királynő előtt léphet fel.

Csák János, Magyarország londoni nagykövete az eredményhirdetés után, a műsorban bejátszott élő telefonhívásban köszönte meg a brit közönség támogatását – írta az MTI.

magyar csapat 1 Az együttes, amely az ITV kereskedelmi televízión sugárzott vetélkedő történetének első magyar döntőse és nyertese, Edward Elgar hazafias dala, a Land of Hope and Glory zenéjére adta elő bravúros árnyjátékra épülő kétperces produkcióját. Az előadás Nagy-Britannia utóbbi évtizedeinek történelmi eseményei, kiemelkedő politikai személyiségei és az uralkodó előtt tisztelgett. Először Sir Winston Churchill néhai miniszterelnök, a világháborús győztes alakja elevenedett meg. Közben bejátszották a legismertebb és leggyakrabban idézett mondatot – „We shall fight them on the beaches” – Churchill 1940-ben elhangzott híres parlamenti beszédéből, amelyben a kormányfő hitet tett amellett, hogy Nagy-Britannia soha nem adja fel a küzdelmet a náci Németország ellen, és harcolni fog ellene tengeren, tengerpartokon, szárazföldön, hegyekben és városokban. Utána elhangzott Churchill történelmi bejelentése a II. világháború európai hadszínterein aratott győzelemről. Ezután a tavaly nyári londoni olimpiai játékok emléke elevenedett meg az előadásban: az árnytáncosok kialakították az olimpia ötkarikás szimbólumát, miközben David Cameron brit miniszterelnök megnyitó beszédének egy részlete hallatszott. A következő jelenetben a társulat II. Erzsébet királynő koronázásának idei 60. évfordulójáról emlékezett meg, kialakítva az uralkodó árnyfiguráját, és a koronázás pillanatát. A záró képsor a brit oroszlánt ábrázolta, a közönség egetverő ovációja közepette.

Simon Cowell, a Britain’s Got Talent producere, a zsűri elnöke az előadás után kijelentette: el sem tudta volna képzelni az idei döntő ennél jobb befejezését.

magyar csapat 2

Szűcs Zoltán, az együttes alapítója és vezetője közölte: ez volt a csapat eddigi legfontosabb előadása. „A brit közönségnek szeretnénk köszönetet mondani ezzel az előadással” – tette hozzá, utalva arra, hogy a társulat a múlt heti utolsó elődöntőből a legtöbb közönségszavazattal jutott a szombat esti döntőbe.

Szűcs Zoltán a döntő eredményhirdetés után – a műsorvezető kérdésére, hogy mire fordítják a 250 ezer fontos fődíjat – kijelentette: erre még nem tud válaszolni, a társulat számára most az a legfontosabb, hogy előadhatják produkciójukat a brit királyi család tagjai előtt.

A magyarok győzelmének kihirdetése után, az ITV digitális csatornáján, az ITV2-n folytatódó élő műsorban Csák János londoni magyar nagykövet telefonon „fantasztikusnak” nevezte, hogy Nagy-Britannia, e multikulturális nemzet egy olyan együttesre voksolt, mint az Attraction. A nagykövet megköszönte „a fantasztikus brit közönségnek” a magyar csoport támogatását.

Válaszában Simon Cowell kijelentette: nagyon örül a magyarok győzelmének, és megtiszteltetésnek veszi, hogy a Britain’s Got Talent műsorában léptek fel. Hozzátette: reményei szerint hamarosan ellátogat Magyarországra.

Amanda Holden színésznő, a zsűri egyik tagja az eredményhirdetés után kijelentette: az Attraction produkciója alapján biztos benne, hogy a társulatból globális sikeregyüttes válik.

Ennek reális lehetőségére már a szombat esti döntő előtt utalt a brit sajtó. A The Sun – a legnagyobb példányszámú brit napilap – szombati kiadásában felfedte: tudomása szerint Simon Cowell már elkezdte az előkészületeket az Attraction „áttelepítésére” Las Vegasba, az amerikai szórakoztatóipar fellegvárába, ahol az egyik legnagyobb globális megashow, a Cirque du Soleil riválisaként léptetné fel a magyar együttest.

(Forrás: MTI)

Tekintse meg a magyar csapat produkcióját ide kattintva!