Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Magyarok művei magyar szemmel

Az Euro Foto Art Egyesület július első napján, szombaton egy régi barátságot elevenített fel és erősített meg, hiszen vendégül látta a budapesti Magyar Fotóművészek Világszövetségének tizenhatodik nemzetközi szalonját. Az eseményen jelen volt a szövetség elnöke, Patrus Sándor, valamint erdélyi alelnöke, Magdó István.

 magyar ok muvei magyar szemmel 2

A nagyváradi vár fejedelmi palotájának Vilidár István stúdiógalériája ad otthont a következő néhány napban annak a kiállításnak, amely a XVI. Magyar Fotóművészek Világszövetsége Nemzetközi Szalonjának 45 fotográfiáját mutatja be.

A szombati tárlatmegnyitón Tóth István, az Euro Foto Art Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, aki mindenekelőtt a szövetség 2002-ben történt létrejöttének fontosságát emelte ki, mely eseményen volt szerencséje jelen lenni.

Patrus Sándor üdvözlő beszédében köszönetet mondott a meghívásért, és röviden bemutatta a szervezetet, amit 2013 óta képvisel, remélve, hogy a magukkal hozott fényképek a helyszínhez méltó színvonalat képviselnek. A jelenleg 173 taggal rendelkező szövetség elnöke arra a váltásra hívta fel a közönség figyelmét, amely négy éve „a fotográfia nagykövetei, a fotóművészek alkotásainak tárgyiasított formában történő bemutatása során a minőségre, és a magyar értékek őrzésére fekteti a hangsúlyt.” Hozzátette továbbá, hogy a tagok rangos helyet foglalnak el a fotóművészet világában, és a csapat munkássága révén jó minőségű kiadványokkal, és védnökségüknek köszönhetően több pályázat meghirdetésével járul hozzá a művészetek ezen ágának szorgalmazásához, illetve a tagok számának folyamatos növeléséhez. Véleménye szerint „a művészi alkotás messze túlmutat a jó képen, és gondolatokat közvetít, a mögötte megbúvó fotográfus gondolatait.”

A költőien szépnek nevezett kiállítás anyagának értékével kapcsolatban dr. Ramona Novicov művészeti kritikus a korlátok-határok felett álló művészet összekötő erejét hangsúlyozta.

Magdó István, dr. Ramona Novicov, Tóth István, Petrus Sándor és Thurzó Sándor József

Magdó István, dr. Ramona Novicov, Tóth István, Petrus Sándor és Thurzó Sándor József

Magdó István, aki két éve tölti be a szövetség erdélyi alelnöki tisztét, a kiállítás műfaji sokszínűségét emelte ki, azon belül is a Széchenyi István alakjához köthető alkotásokat, úgy fogalmazva meg a bennük rejlő összmondanivalót, mint „magyarok művei magyar szemmel,” hátrahagyva valami fontosat, például megörökített, lassan múlttá váló népi szokásokat.

A megnyitó hangulatáról Thurzó Sándor József brácsaművész gondoskodott, aki Macalik Alfréd, Bartók Béla, Kodály Zoltán és Liszt Ferenc darabjaival kényeztette a közönséget.

A kiállítás, amely kisebb arányban (körülbelül 18%-ban) tartalmaz erdélyi alkotásokat, Brassó, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely, Marosvásárhely és Nagykároly után érkezett el Nagyváradra, és innen természetesen újabb városok felé indul majd.

Szamos Mariann