Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Magyar útlevelet is lehet igényelni a külképviseleti fogadóórákon

A kolozsvári főkonzulátus tájékoztatása szerint a jövőben a főkonzulátus mellett az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács irodáiban (Demokrácia Központok) is sorra kerülő konzuli napokon  lehet magyar útlevelet igényelni.

„Megpróbálunk azokon segíteni, akik szociálisan, vagy egészségügyileg olyan helyzetben vannak, hogy nem tudnak Kolozsvárra utazni, és mégis magyar útlevelet szeretnének igényelni” – nyilatkozta Fodor Tamás, Magyarország kolozsvári konzulja. A konzul azt is elmondta, hogy megpróbálnak egy hónapban legalább egyszer minden megyeközpontba eljutni, terveik szerint pedig a későbbiekben nemcsak a megyeszékhelyeken, de a községekben is leadhatók lennének az igénylések.

Az EMNT partiumi régióelnöke, a nagyváradi EMNT-iroda vezetője, Nagy József Barna felhívta a figyelmet, hogy útlevelet csak azok a személyek kérelmezhetnek, akik már letették a magyar állampolgársági esküt. Az útlevélkérelem benyújtásakor be kell mutatni az eredeti honosítási okiratot és a másolatot, a lakcímkártyát (amennyiben már megkapták) és mindenkinél legyen érvényes személyazonosító igazolvány.

Az útlevél érvényességi ideje: 6 éves életkor betöltéséig 3 év, 6–18 éves életkor között 5 év, 18–70 éves életkor között 5 év, illetve kérelemre 10 év, 70 éven felüliek esetében 10 év.

Azok a hölgyek, akik az eskütétel után kötnek házasságot és felveszik férjük nevét, először a házasságot kell anyakönyveztessék és a személyi nyilvántartó rendszerbe kell kérjék nevük módosítását is. Útlevelet csak ezután igényelhetnek.

Fizetendő díjak: 18–70 évesek részére 10 éves útlevél: 69 EUR, 5 éves útlevél 46 EUR, 18 év alattiak és 70 év felettiek részére 29 EUR, (az összegek tartalmazzák a 20 EUR konzuli díjat is). Lehetőség szerint minden kérelmező pontos összeggel jelenjen meg. Kiskorú személyek esetében: mindkét szülő jelenléte szükséges, valamint a gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonata. Amennyiben az egyik szülő nem tud megjelenni, csatolni kell a személyesen megjelenni nem tudó szülőnek a közjegyző (vagy a gyámhatóság) előtt tett, az útlevél kiadásához hozzájáruló nyilatkozatát vagy a szülői felügyelet megszűnését igazoló okiratot (ha ezek idegen nyelven készültek, akkor magyar nyelvű fordítással együtt). 12 éves kor alatt a gyermek megjelenése nem kötelező, de egy igazolványképet hozzanak a szülők

A magyar külképviselet tájékoztatása szerint az elkészült útlevél 4-5 hét múlva érkezik meg a főkonzulátusra, így a következő konzuli napon át is tudják nyújtani azt az igénylőknek.

Június 6-án, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács érmihályfalvi irodájában (Köztársaság – ma Republicii – utca 40. szám, telefon: 0259/355-552) lesz kihelyezett konzuli nap. A főkonzulátus munkatársai 11 és 16 óra között állnak az érdeklődők rendelkezésére: honosítási kérelmeket vesznek át, anyakönyvi kivonatokat bocsátanak ki, továbbá első alkalommal lesz lehetőség a magyar útlevelek igénylésére. A nagy érdeklődésre való tekintettel csak előjegyzés alapján van lehetőség útlevelet igényelni.

A nagyváradi irodába is várják mindazokat, akik útlevelet szeretnének igényelni, hogy jegyezzék elő őket a legközelebbi konzuli napra. A nagyváradi iroda elérhetősége: Széles (ma Menumorut) utca 23. szám, telefon: 0259/220-126.