Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Magyar összefogást akarnak a megyében

Pénteken az RMDSZ küldöttgyűlésén rangsorolták a megyei tanácsi listára kerülőket, a lista nyolcadik helye egyelőre szabad, tárgyalások nyomán töltik majd be, tudtuk meg a listavezető PÁSZTOR SÁNDOR, aki szerint a magyar összefogás listájával jobbak az esélyeik.

magyar

A most létrehozott megyei lista egy körülbelül kéthetes konzultáció eredménye, mondta Pásztor Sándor, aki szerint „ne is nevezzük ezt megyei listának, ez először is az új csapat listája, és nem utolsósorban a magyar összefogás listája, hiszen szakítottunk egy eddigi gyakorlattal, ami arról szólt, hogy RDMSZ-entitások jelöltek személyeket akár területi elosztásban, akár más típusú elosztásban a listára.” Mint mondta, azért is kért elvi szavazást az ülés elején, hogy a magyarság számára fontos szervezetek, közösségek jelöltjeit szavazzák meg. Azért történt az elvi szavazás, hogy az emberekben meglegyen a bizalom, hogy lássák: „most így építkezünk, hogy a fontos szerveződések, egyházak, civil szervezetek és az ifjúság jelöl” – mondta a listavezető.

„Ugyanilyen fontosnak tartom azt, hogy kitérjünk arra – én utóbbi három ciklusban én ezt így látom –, tehát legalább 12 éve elmondhatjuk, hogy a tulajdonképpen mesterkélten generált versenyhelyzet miatt a magyarság pozíciót veszít a megyei tanácsban, ezt el kell ismerni. Nem az RMDSZ, hiszen ez most egy olyan RMDSZ-lista, amely a magyarság listája, hanem a Bihar megyei magyarság elveszít egy pozíciót. Ezt aztán több szempontból lehet taglalni, mindenki másképpen tudja elmagyarázni, de a lényeg az, ha matematikailag összeadjuk azokat a szavazatokat, amelyek az RDMSZ-nek töredékszavazatnak marad a következő pozícióra, és azokat, amiket az úgymond versenypártok elérnek, ez kiad mindig egy pozíciót. A még szomorúbb ebben, hogy ez a pozíció mindig román párt irányába megy el. Ez az axióma, ez az alaptétel.” – fogalmazott Pásztor Sándor. Azért is kérte az elvi szavazást, mert ha közösen indulnak, meglehet az az egy tanácsosi hely is, ami a töredékszavazatok már említett elvesztése miatt valamelyik román párthoz került. „Most nem az történik, hogy azt mondjuk, beszéljünk arról, mi lenne, ha? Ott van biancóban felajánlva, ami a Bihar megyei magyarságé. Csak kellőképpen felnőttek kell legyünk ahhoz, hogy ezt összerakjuk egymással. Mivel én ennyire nyitottan kezelem ez a problémát, úgy gondolom, hogy miután 26-án kell letenni a végleges listákat, igenis 25-éig tárgyalni kell erről értelmesen, meg kell azt beszélni, hogyan juthat a bihari magyarság eggyel több pozícióhoz” – mondta a listavezető.

„Azt el kell fogadni, hogy ez a típusú összmagyar konstrukciós lista nem abban a teremben, akkor született meg. Mikor abban a teremben én ezt előadtam, egy körülbelül kéthetes konzultációsorozaton voltam túl, ahol minden önkormányzati vezetővel tárgyaltam. Azt is el kell mondanom, hogy volt, ahol több órát tárgyaltam, hisz meg kellett győzni az embereket, hogy ez egy jó megoldásnak tűnik a Bihar megyei magyarság részére, hisz a célunk az, hogy minél nagyobb számban tudjuk képviseltetni magunkat. Elfogadták magát az elvet, ezért nem is akartam először személyekről tárgyalni, aztán látható volt, hogy a személyeket is elfogadták, sőt tapssal fogadták őket, hisz mi lehetne annál hitelesebb, minthogy számunkra fontos entitások jelölik őket? Ki kérdőjelezi meg azt, hogy a református püspök úr vagy a katolikus püspök úr, vagy éppen háromszáz fiatal, akinek 14 civil szerveződése van, kit jelölt oda? Tulajdonképpen az elvi szavazás ezért volt fontos, hogy fogadjuk el ezt a koncepciót” – mondta Pásztor Sándor, aki azt is elárulta: több helyen is arra biztatta a polgármesterjelölteket, a helyi csapatokat, próbáljanak meg konszenzust létrehozni, ha ez segít, akár egy, akár két pozícióval többet ér a helyi listán.

magyar2_jeloltek

Arra a kérdésünkre, felmerültek-e már nevek a lista nyolcadik, a versenypártoknak felajánlott helyére, s mi lesz, ha mégsem sikerült közös megoldást találni, a következő választ kaptuk. „Megpróbálunk teljes nyitottsággal tárgyalni, ez a pozíció adva van, elmondtam: amennyiben erre a pozícióra nem sikerül egyeztetés által jelölni, nem fogjuk betölteni, átugorjuk és a következő képviselőt, a roma kisebbség képviselőjét előrehozzuk, de akkor meg kell érteni, hogy a mi részünkről és részemről személyesen kinyitottuk az ajtókat, hogy tárgyaljuk meg a közös indulást. A helyzet az, hogy ez a pozíció megvan, ez a pozíció vihető. Matematikailag mindig is kijön az, hogy ez a pozíció a magyarságé kell legyen. Ez jelen pillanatban minden számítás szerint, közösen összerakva a listát egy garantáltan befutó hely.”

Pásztor Sándort bízta meg a megyei küldöttgyűlés azzal is, hogy összeállítása a végleges megyei tanácsi listát. „Ez megtisztelő dolog volt, ugyanis ez annak az eredménye, hogy az elvet elfogadta a megyei küldöttgyűlés, és ne felejtsük el, hogy itt háromszáz személyről beszélünk. Amit ott bemutattam, azt a koncepciót, hogy Bihar megye egy vegyes megye, 25 százalékot képviselünk a megyében, ebből megközelítőleg húsz százalék tömbben él, és a lakosság egy kisebb része szórványban. Ez azt jelenti, hogy rengeteg olyan településünk van, ahol nincs polgármesterünk vagy alpolgármesterünk, valahogy van egy tanácsosunk, vagy még az sincs, de ott van ötven, száz, száztíz, százötven magyar ember elszigetelve, képviselet nélkül. 23 ilyen szórványtelepülést azonosítottunk, és az utóbbi hetekben mi minden ilyen területre megpróbáltunk eljutni és egy olyan rendszert felépíteni, hogy az ő képviseletüket direkt köldökzsinórral összekössük a megyei tanáccsal. Ez lesz az a bizonyos szórványért felelős megyei tanácsos, akit ez a 23 szórványtelepülés delegált. (…) A helyi katolikus plébános vagy református tiszteletes, aki egy szórványszigeten él egy román tengerben, az a helyi gyülekezet, az a helyi pár magyar ember érezze azt, hogy hova tartozik. Ezért van egy bejutó helyük a listán” – összegezte a listavezető. Mint mondta, a végleges listát illetően derűlátó, és köszöni, hogy megkapta az elvi bizalmat a megyei küldöttgyűléstől arra, hogy feltöltse a listát a szükséges határig. „Olyan típusú embereket próbálunk ebbe a megyei összmagyar csapatba beválogatni, akik képviselhetik a megye magyar lakosságát” – zárta Pásztor Sándor.

Fried Noémi Lujza