Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Magyar napok a szórványban

Ötödik alkalommal tartják meg a Fekete-Körös-völgyi magyar napokat az RMDSZ szervezésében.

A rendezvényekről tegnap Borsi Lóránt,ügyvezető alelnök, Grim András, szórványtelepülésekért felelős ügyvezető alelnök és Mikló Ernő, köröstárkányi RMDSZ elnök beszélt. Az esemény részletes programját az évente megjelenő Magyar Naplóban is olvashatják az érdeklődők.

magyar napok2

Az idei eseménysorozat a szokásokhoz híven, szeptember első hétvégéjén, szeptember 1–3, között, tartják Belényesújlakon, Köröstárkányban, valamint Várasfenesen. A rendezvény pénteki napján a néptánc szerelmesei szórakozhatnak igazán jól, ugyanis a belényesújlaki futballpálya megtelik majd tehetséges néptáncosokkal, húsz Bihar megyei és debreceni néptánccsoport mutatja majd meg tánctudását a nagyérdeműnek.

A szombati napon a rendezvény átköltözik Köröstárkányba és Várasfenesre. A programok zöme, például az ünnepélyes megnyitó Tárkányban lesz, Fenesen a Tulipán focikupa selejtezőit tartják. Szombaton Tárkányban a gyermekeket is várják különféle játékokkal. A nap végén koncerteket láthatnak, hallhatnak azok, akik ellátogatnak a köröstárkányi kis futballpályára. Ott 19 órától a magyarországi Kredenc mulatós együttes fog játszani, 21.30-tól pedig Sipos F. Tamás zenekara, az Exotic ad élő koncertet.

Grim András, Borsi Lóránt, Mikló Ernő

Grim András, Borsi Lóránt, Mikló Ernő

A vasárnapi nap az elcsendesedésről és a hálaadásról szól. Ezen a napon több istentiszteleten vehetnek részt az érdeklődők. Délben főtiszteletű Csűry István püspök fog igét hirdetni a köröstárkányi református templomban. Fél háromkor egy Közös ebéd lesz 14.30-től a köröstárkányi kispályán, ami után egy szabadtéri evangelizációs istentiszteleten vehetnek részt a jelen lévők, az igét dr. Molnár Róbert magyarországi, azon belül kübekházi polgármester hirdeti majd.

A program mellett szó esett egy érdemdíj odaítéléséről is, amit a hivatalos megnyitó keretében adnak át a bihari szórványtelepülések közösségéért sokat tévőknek. Grim András elmondta, hogy már tudják, ki lesz a díjazott, de ezt meglepetésnek tartogatják azoknak, akik ellátogatnak az eseményekre.

Borsi Lóránt azt is elmondta, hogy idén átadják a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ) által meghirdetett pályázatból készült Köröstárkányi Közösségi Református Központ eddig elkészült részét, az ünnepélyes esemény vasárnap 13.30-től lesz a közös ebéd előtt.

A sajtótájékoztatón továbbá kiemelték, különösen fontos az, hogy a különféle programok által is összefogják a szórványtelepülések magyarságát, és hogy egy közös ünnep keretében mutassák meg az összetartozás fogalmát.

Vincze-Nagy Anikó