Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Magyar kultúra magyar lecsóval

A hétvégén, azaz szeptember 15–17. között tartják a Magyar Kultúra Napjai elnevezésű rendezvényt Nagyvárad középkori várában. Idén ez a harmadik rendezvény a Kisebbségi Kultúra Napjai rendezvénysorozatból, eddig szlovák és zsidó kulturális hétvégéket tartottak.

magyar kultura 2

Az érdeklődők megismerkedhetnek a magyar kultúra és hagyomány jellegzetességeivel, a kézművességgel, a magyar ételekkel és a népzenénkkel is. A háromnapos rendezvény részletes programját Mihai Jurca, a Nagyvárad és a Régió Turizmusfejlesztési Egyesület (APTOR) vezetője, valamint Angela Lupşea, a Vár- és Várostörténeti Múzeum igazgatója ismertette a sajtó képviselőivel. Az elmondottak alapján mindenki megtalálhatja a neki tetsző programot a kínálatból. A vár belső udvarába ideiglenesen „beköltöznek” magyar kézművesek, akik minden nap tíz órától este nyolcig várják az érdeklődőket. A Deus Vult egyesület jóvoltából Airsoft és íjászatoktatásra is lehetőség nyílik majd, valamint a vár J szárnyában magyar népmeséket vetítenek a legkisebbeknek. Különlegessége lesz még a rendezvénynek, hogy egy népszerű magyar televíziós személyiséggel, Szőke Zoltánnal, a Barátok közt című sorozat Berényi Miklósával is találkozhatnak azok, akik kilátogatnak szombaton vagy vasárnap a várba. A három nap mindegyikén magyar nép- és könnyűzenei előadók szórakoztatják majd a nagyérdeműt. Pénteken a Heit Loránd Band népzenei együttes áll színpadra este fél héttől, valamint Csobot Adél fog énekelni, ugyancsak pénteken, este nyolc órától. Szombaton nyolc órától Kállay-Saunders András koncertjét hallhatják és láthatják az érdeklődők. Vasárnap nyolc órától a rendezvény zárásaként Vastag Csaba koncertre invitálják az érdeklődőket.

Angela Lupşea és Mihai Jurca

Angela Lupşea és Mihai Jurca

Akiket mégis inkább a magyar ételek érdekelnek, azokra is gondoltak a szervezők, ugyanis az esztári önkormányzattal közösen megszervezve, elhozatják az esztári lecsófesztivál legjobb receptjét a nagyváradi közönség számára, s a helyszínen meg is lehet majd kóstolni a recept alapján készült igazi, magyaros lecsót szombaton.

A programokról részletes magyar nyelvű tájékoztató is készült, amelyet a helyszínen lehet igényelni az információs pultnál.

Vincze-Nagy Anikó