Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Magyar kormánytámogatást kapott a királyhágómelléki egyházkerület

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) hitéleti és közösségépítésre, oktatási és szociális projektekre 630 millió forint támogatást kapott a magyar kormánytól.

magyar kormanytamogatast

Farkas Zsolt, Forró László, Fülöp Attila és Csűry István

A KREK székhelyén pénteken délután Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Csűry István püspök, Forró László püspökhelyettes, Farkas Zsolt és Wagner Erik előadó-tanácsosok társaságában jelentette be, hogy az egyházkerület jelentős kormánytámogatást fog kapni.

Megerősítik a KREK kapcsolatát egyik legnagyobb támogatójukkal, a magyar kormánnyal, mivel a nemzeti gondolkodás okán a Fidesz-KDNP kormány természetes partnere az egyházkerületnek, utóbbi a magyarországi választások regisztrációs folyamatát is segíti ebben az évben, mondta Csűry István püspök.

Az egyházak a nyelv és a kultúra megmaradásának zálogai, természetes gyűjtőhelyei, fogalmazott Fülöp Attila államtitkár, aki szerint a szent istváni örökséget is kötelesség továbbvinni. A királyhágómelléki egyházkerületnek ennek szellemében egy kormányhatározattal 630 millió forintos támogatást utaltak ki. A támogatásból hitéleti és közösségépítésre 400 millió forint jut, ebből fedezik például a szatmárnémeti Láncos templom felújítását és a nagykárolyi Kálvin-központ befejezését. Az oktatási támogatás értéke 80 millió forint, ebből az összegből korszerűsítik a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumot, szociális intézkedésekre pedig 150 millió forint fordítható. Mint azt Farkas Zsolt elmondta, többek között a Szilágyi Dezső (Moscovei) utcai, a Lámpás Alapítványnak otthont adó épületüket újítják fel a pénzből.

Forró László arra hívta fel a figyelmet, hogy a restitúció során csak töredékében sikerült helyreállítani a Trianon után jogfosztottságba került egyház intézményeit, a kettős állampolgárokat pedig regisztrációra, s a magyarországi választáson a jelenlegi kormány pártjainak támogatására biztatta.

F. N. L.