Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Magyar író a fjordok hazájából

Kun Árpád (sz. 1965, Sopron), Norvégiában élő József Attila-díjas, Boldog Észak című regénye révén pedig tavaly óta immár Aegon szakmai díjban részesült íróval beszélgetett a nagyváradi Illyés Gyula Könyvesbolt Törzsasztal sorozatában péntek délután Kőrössi P. József.

A Törzsasztal története során eddig is sokszor fordultak meg nálunk magyar írók a „távoli végekről”, most pedig a „nor”-végekről Kun Árpád jött el Váradra mesélni új regényéről, belső alkotói száműzetésről, idegenség és kisebbség megtapasztalásáról, a fjordok „szürreális tájáról” – ahogyan ez utóbbi módon ő maga fogalmazta meg 2006-ban családjával együtt választott lakhelyének környezetképét.

Kőrössi P. József és Kun Árpád

Kőrössi P. József és Kun Árpád

Első körben Kun Árpád életpályájába nyerhettünk rövid betekintést, valamint élethelyzeteibe, melyek annak az állandó (ki)útkeresésnek a jegyében zajlottak, amik a Boldog Észak főszereplőjének útját is alakították. Aimé Billion, a regény főhőse igazi kívülálló, aki nem találja a helyét a világban. Vegyes származása miatt saját bőrében is idegennek érzi magát, Afrikában túl „fehér”, míg választott norvég hazájában túl „fekete”.

Kun Árpád hasonló lélek, aki saját bevallása szerint már gimnazista korában azt érezte, hogy nem találja Magyarországon a helyét. Több nyelven (franciául, angolul, de például japánul is) elkezdett tanulni, hogy majdan külföldön teljesítse ki írói pályáját. Az ELTE magyar-történelem szakán végzett, közben Kolozsvárra és Székelyföldre is ingázott irodalmi, történelmi előadásokat tartani fiataloknak. A párizsi Sorbonne Nouvelle egyetemen folytatott tanulmányokat, utána pedig Bordeauxban volt magyar lektor, mígnem skandinavisztikát végzett feleségével 2006-ban egy norvég faluban telepedtek le a fjordok tövében, hogy már gyermekekkel is gyarapodott családjuk anyagi jólétét biztosítsák.

Bár Kun Árpádnak eddig is több verses, illetve rövidpróza kötete jelent meg, s életében sosem volt kétséges, hogy író akar lenni – csak az, hogy hol –, a norvég izoláltságban megszületett Boldog Észak című regénye az első olyan munkája, amit ilyen komoly szakmai elismeréssel, azaz az említett Aegon-díjjal jutalmaztak.

A Boldog Észak Kun Árpád bevallása szerint saját „négerségének” története. Életének mozzanatai és mások apró történetei gyúródtak szervesen eggyé a regényben, melyek sok év után éppen Norvégiában, a nagy idegenségben álltak össze teljes egésszé, a jóléti társadalomban tapasztalt elidegenedés érzése közepette, amit itt, Közép-Kelet Európában nehezen érthetnénk meg, hiszen épp a jólét hiánya az, ami szükségszerűvé teszi, hogy az emberi kapcsolatok szorosabb kötelékbe fonódjanak.

Hogy miként alakul az Afrikából elvándorolt Norvégiában utat kereső főhős sorsa, azt megtudhatják a regényből.

Tóth Gábor