Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Magyar forradalom – 1956

Az 1956-os magyar forradalom témájában nyílt tegnap kiállítás Nagyváradon a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) és a budapesti Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának közös szervezésében. A tárlatnyitón részt vett Kelemen Hunor, az RMDSZ országos elnöke is, aki tegnap a váradi kampánynyitóra érkezett a megyeszékhelyre, illetve a Bihar megyei RMDSZ három jelöltje, akik indulnak a decemberi parlamenti választásokon: Biró Rozália, Cseke Attila és Szabó Ödön. Forró László lelkipásztor, a KREK főjegyzője üdvözölte a megjelenteket, majd Csűry István, a KREK püspöke mondott rövid igei köszöntőt.

Pásztor Sándor, Biró rozália, Cseke Attila, Csűry István, Kelemen Hunor, Gyarmati György, Forró László

Pásztor Sándor, Biró Rozália, Cseke Attila, Csűry István, Kelemen Hunor, Gyarmati György, Forró László

Az 1956-os magyarországi forradalom mozzanatait bemutató kiállítást Gyarmati György, a budapesti Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója ismertette, aki rámutatott arra, hogy az 1956-os forradalom végül is nem más, mint egyfajta örökségként továbbvitt szikrája az 1848-as szabadságharcnak. Ez igazolja azt, hogy a magyar nép szabadságvágya, hazaszeretete a történelmi elnyomások ellenére sem törik meg, hanem erős örökségként fejlődik, és újra és újra fellángol. „Az 1956-os forradalom végül is a 20. század magyar társadalmának legnagyobb kollektív teljesítménye” – sommázott az előadó, aki érdekes és hiánypótló történelmi részletekkel is szolgált ismertetőjében.

Kelemen Hunor is köszöntötte a kiállítás megnyitójának résztvevőit, és röviden beszélt arról, mit jelentett és mit jelent ma is az erdélyi magyaroknak egyfajta „szabadságvágy-örökségként” az 1956-os forradalom.

Szőke Mária