Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Magyar filmtörténet

A Balassi Intézet jóvoltából 10 alkalomból álló vetítés-sorozat indul útjára január 23-án, hétfőn délután 5 órától a Partiumi Keresztény Egyetemen.

A hétfői eseményt Kósa András László, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet igazgatója fogja megnyitni. Házigazda a Partiumi Magyar Művelődési Céh és a Partiumi Keresztény Egyetem.

120eves magyar film1

A filmalkotások minden alkalommal a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében található óriás kivetítőn lesznek megtekinthetők. A vetítésekre a belépés ingyenes.

Az első két film Uher Ödön: Mire megvénülünk (1916, néma, 64 perc) élő zongorakisérettel és Janovics Jenő: Az utolsó éjszaka (1917, néma, 40 perc) szintén élő zenével.

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet egyik fontos tevékenységi pillére a mozgóképkultúra képviselete. 2017-ben Nagyváradon egy 10 részes vetítés-sorozatban mutatják be a magyar filmtörténet gyöngyszemeit a nagyváradi filmszerető közönségnek, annak apropóján, hogy 2016-ban volt az évfordulója annak, hogy 120 éve vetítették az első filmet Budapesten, illetve megnyílt az első mozi és nem utolsó sorban, hogy a Millenniumi Ünnepségek alkalmával készült el az első mozgókép Magyarországon.