Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Magyar babák első könyve

A Rákóczi Szövetség Bihar megyei fiókszervezetének elnöke, Kéry Hajnal a nagyváradi Orsolya óvodában mutatta be a szövetség új programját, amely Gólyahír néven indult el.

Kéry Hajnal átadja az Első könyvem egy példányát

Kéry Hajnal átadja az Első könyvem egy példányát

A Rákóczi Szövetség újabb határon túli programot bocsátott útjára idén májusban, amely az iskolaválasztásban kíván fogódzót nyújtani. Kéry Hajnal, a szövetség Bihar megyei elnöke mutatta be a program keretén belül néhány héttel ezelőtt megjelent könyvecskét, amely a határon túli magyar csecsemők szülei számára készült.

A program lényege, hogy minden olyan újszülött gyermekhez, aki magyarul beszélő vagy kétnyelvű családban születik, eljusson a szövetség Első könyvem című, közel 80 oldalas kötete. A kiadvány öt fejezetében köszöntik a gyerekeket és szüleiket, teret biztosítanak a gyermek fejlődésének megfigyeléséhez és hatéves koráig, az ehhez kapcsolódó feljegyzendő adatoknak (növekedés, első lépések, családfa), helyet adnak a különálló jegyzeteknek, valamint két fejezetében a magyar kultúra megismerésére ad lehetőséget dalok, népmesék, versek, hagyományok, jeles napok vagy a nemzeti költemények közlésével. A kötet babanaplóhoz hasonlatos szerkezete ugyanakkor lehetővé teszi fényképek beragasztását is.

Az Orsolya óvodában, ahol július folyamán is óvják a gyermekeket, Kéry Hajnal több szülőnek is átadott egy-egy példányt a kötetből, és kifejezte abbeli szándékát, hogy ettől az évtől kezdődően a megye minden egyes csecsemőjének szüleihez eljuttassák ezeket.

A Rákóczi Szövetség minden olyan régióban terjeszti a kötetet, amelyek a beiratkozási programjában részt vesznek, így a teljes Felvidék, a kárpátaljai Felső-Tisza vidék, Máramaros, Bihar, Temes és Fehér megyékben, valamint Désen és régiójában, a Vajdaságban és Horvátországban is.

Szamos Mariann