Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Magyar advent a Szent László téren

Idén első alkalommal helyeznek ki egy nagy adventi koszorút a nagyváradi Szent László (Unirii) térre, ahol pár nap múlva kezdetét veszi az idei adventi-karácsonyi ünnepségsorozat, tudtuk meg azon a sajtótájékoztatón, amelyet a tegnap tartottak a Szent László Egyesület programszervezői, Zatykó Gyula és Agyagási Ernő.

Zatykó Gyula és Agyagási Ernő

Zatykó Gyula és Agyagási Ernő

Mint elmondták, idén első alkalommal a nagyváradi önkormányzat karácsonyi ünnepeket szervező bizottsága megkereste a Szent László Egyesületet és felkérték őket arra, hogy csatlakozzanak ötletekkel, a váradi magyarságot megszólító programjavaslatokkal az ünnepségsorozat programjának összeállításához. A Szent László Egyesület vezetősége úgy vélekedett, hogy élve a felkínált lehetőséggel az adventi ünnepet szeretnék népszerűsíteni Nagyváradon. A tárgyalások végeredménye az lett, hogy a váradi önkormányzat saját költségen hatalmas adventi koszorút készíttet, és a négy gyertyát az advent négy vasárnapján a Szent László Egyesület szervezésében fogják meggyújtani azokon a találkozókon, ahol magyar kórusok fognak a koszorú körül magyar adventi dalokkal kedveskedni a váradiaknak.

Az első gyertyát a tervek szerint vasárnap, november 27-én 18 órakor gyújtják majd meg, ekkor mind a hat kórus jelen lesz. A Szent László téri rendezvényt követően pedig a váradi várban kórustalálkozóra kerül sor. Advent következő vasárnapjain a kórusok felváltva énekelnek majd a gyertyák meggyújtásakor. Ezt a sorozatot a már hagyományos karácsonyi közös éneklés zárja december 25-én délután, amelyre mindenkit szeretettel várnak.

Az adventi gyertyagyújtáson kívül még egy rendezvény lesz, amelyet a Szent László Egyesület javasolt: december 9-én a Zenevonat szuperprodukció LGT sztárokkal című egész estét betöltő koncertre kerül sor. Kérdésünkre Zatykó Gyula elmondta, a félreértések elkerülése végett leszögezik, nem a híres magyar együttes, a Locomotiv GT ad koncertet, hanem annak csak két tagja, Karácsony János és Solti János lép fel, akiket több ismert magyarországi zenész kísér el erre a fellépésre, ez utóbbiak kilétét a szervezők még nem fedték fel.

Szőke Mária