Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Madártanóra volt a Petőfi parkban

Több tucatnyi iskolás diák tanulhatott elméletben és gyakorlatban a madarakról tegnap, a nagyváradi Petőfi parkban, az Országos Ornitológiai Intézet (S.O.R.) és az önkormányzat közös rendezvényén. A Románia szárnyra kap elnevezésű projekt keretében szervezett akció során a diákok 15 mesterséges madárfészket, két madáretetőt és egy információs táblát helyeztek ki, a parkban élő madárfajokról.

madartan ora 1

A helyszín a városháza Műszaki Igazgatóságával folytatott megbeszélés nyomán választották ki. A Petőfi parkot több szempontból is ideális helyszínnek találták. Egyrészt számos madárfaj él ott, másrészt a közeli Szacsvay Imre Általános Iskola diákjai elvállalták hogy a téli időszakban rendszeresen tisztítják és feltöltik a madáretetőket, vagyis biztosítják a fenntartást.

madartan ora 3

Ovidiu Bufnilă, az ornitológiai intézet sajtószóvivője a helyszínen érdekfeszítő előadást tartott a diákoknak a parkban élő madárfajokról, és arról, hogy melyikük milyen szerepet tölt be a természetben, illetve a madarak téli etetéséről. Mint elmondta, a felszerelt fészkeknek délnyugati irányba kell nézniük.

madartan ora 2

A gyerekek megtudhatták, hogy a varjú a különböző bogarak, férgek elfogyasztásával hasznot is hajt a mezőgazdaságnak, hogy a cinege a Romániában élő egyik legkisebb madárfaj is fellelhető a Petőfi parkban, ahogy a testméretéhez képest legerősebb csőrűnek tartott meggyvágó is. A gyermekeknek elmondták ugyanakkor hogy a madarakat sosem szabad kenyérrel, sózott, vagy pirított magvakkal etetni.

A szabadtéri madártanórán a Szacsvay Imre Általános Iskola VIII.C és VI. B osztályos diákjai vettek részt Kincs Grete és Elisa Tăut tanárnők vezetésével. További információk a www.sor.ro weboldalon.

Sz. G. T.