Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Madárinfluenza miatt karantént rendeltek el Biharban

A magyarországi, Békés megyei Biharugrán madárinfuenzával fertőzött szárnyasokat találtak egy kacsafarmon. Bár a fertőzés a határ túloldalán ütötte fel a fejét, a védelmi övezetet Bihar megye egy részére is kiterjesztették, többnyire a Cséffa községhez tartozó határ menti településekre. A Bihar megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság hétfői közleménye szerint a készültség a gócponttól tízkilométeres sugarú körön belül lévő településekre terjed ki, vagyis Biharatyásra (Ateaş), Alsóbarakonyra (Berechiu), Oláhszentmiklósra (Sînicolau Român), Rojtra (Roit) és Marciházára (Mărţihaz).

Madarinfluenza

Szalo Mureşan Dumitru, az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság szóvivője elmondta, Biharban tegnapig nem regisztráltak megbetegedéseket, de ehhez nagyon fontos, hogy az érintett területen a lakosság betartsa a hivatal ajánlásait. Ezek között szerepel, hogy a házi szárnyasokat tartsák zárt helyen, ne engedjék őket ki a szabadba, ahol kapcsolatba kerülhetnek a vad madarakkal, a madárinfluenzát ugyanis a vándorló vad szárnyasok terjesztik. A baromfitermesztőkre vonatkozó szigorú szabályozás mellett nekik csak arra hívták fel a figyelmüket, hogy fokozottan ügyeljenek a higiéniai körülményekre.

A riasztás idején tilos szárnyasvásárok, -kiállítások szervezése. Beteg vagy elpusztult madarakról azonnal értesíteni kell a helyi állatorvost, a polgármesteri hivatalt vagy az állategészségügyi igazgatóságot a 0259/266-141-es telefonszámon.