Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Macska van az úton

Mărcuţiu-Rácz Dóra első önálló kötetét mutatták be Macska van az úton címmel november 24-én, pénteken, a váradvelencei kultúrházban, az Aranytoll meseíró verseny programjának keretében. A Prolog kiadó gondozásában megjelent könyvről Pásztor Gabriella magyartanár beszélgetett a fiatal szerzővel, egykori tanítványával, aki elemista korában maga is részt vett az Aranytoll versenyen.

macska van 1

„Kimondottan leleményes szóalkotó és nyelvhasználó” – jellemezte a szerzőt Pásztor Gabriella, aki olyan Mărcuţiu-Rácz Dóra által kitalált és használt, sok jelentésréteget hordozó szavakat emelt ki a kötet írásaiból, mint az „elváróterem” vagy épp váradi vonatkozásban a Félix-fürdőt takaró „Asszonyáztató”.

Mărcuţiu-Rácz Dóra 1996. december 28-án született Nagyváradon. Az Ady Endre Elméleti Líceumban érettségizett 2016-ban, jelenleg a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Excellentia-díjas magyar–angol szakos hallgatója. 2017-ben a Kortárs Hangon művészeti pályázat győztese, a pályázaton befutott írása ebben a könyvben is olvasható. Gyermekkora óta ír verseket, prózát, drámát, olykor publicisztikát is. A Macska van az úton az első megjelent kötete, mely a fent említett műfajok mindegyikéből magába épít egy keveset.

A könyvbemutató keretében a szerző mesélt a főként fiatalokból álló közönségnek azokról a személyes élményeiről, amelyek írásaiban is megjelennek, beszélt az alkotófolyamatról, az esemény végén pedig dedikálta könyvét.

Sz. G. T.