Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ma van a tbc elleni küzdelem világnapja

A Világegészségügyi Szervezet (WHO) kezdeményezésére 1996 óta március 24-e a tuberkulózis (TBC) elleni közdelem világnapja. Azért ezt a napot választoták, mert Rocbert Koch 1882. március 24-én ismertette a TBC kórokozójának, a róla elnevezett Koch-bacilusnak a felfedezését.

Robert Koch

Robert Koch

Robert Koch, a felfedező

Robert Koch huszonnyolcadik születésnapjára mikroszkópot kapott feleségétől játékszer gyanánt. Nem is sejtette az asszony, hogy ezzel elindította férjét a nagy bacilusvadászatban.

Koch hosszú ideig tartó tudományos vizsgálódásai alatt részletesen előkészítette a mai modern bakteriológiát. Egyre-másra gyártotta, majd próbálta ki a szérumokat. Kísérletei közben felfedezte a tuberkulint, mint a tüdővész elleni szérumot. Bár távolról sem jelentette a tökéletességet, miután a szérum hatása rendkívül problematikussá vált, hanem csak jelezni látszott az utat, amelyen haladva el lehet jutni a célhoz: a baktériumok és a bacilusok okozta kórságok legyőzéséhez. Kidolgozta a baktériumok tiszta tenyészetének előállítási módszerét, a baktériumok tárgylemezen történő festését, meghatározta a bakteriológiai állatkísérletek alapelveit. Felfedezte az anthrax-bacilus spóraképzését, a tuberkulózisbaktériumot (1882) és a kolera-vibriót (1884). Elsőként figyelte meg 1878-ban a staphylococcust (tüdőgyulladás) és a pneumococcust 1881-ben. Ez utóbbi szerepet játszik az agyhártyagyulladás, a vérmérgezés, a tüdőgyulladás és a középfülgyulladás kialakulásában is. Mindezzel lehetőséget teremtett sok fertőző betegség elleni eredményes védekezésre. 1905-ben Nobel-díjjal tüntették ki.

Így néz ki a Koch-bacilus

Így néz ki a Koch-bacilus

 

BCG-oltás a TBC ellen

Mivel Koch nem látott kapcsolatot a marha és az emberi tbc között, a betegség tehéntej útján való fertőzését csak később kezdték el sejteni, és a fertőzés terjedését Louis Pasteur javaslatára a tej felhevítésével, pasztörizálásával sikerült csökkenteni. Az első sikeres védőoltást 1906-ban Albert és Camille Guerin alkalmazta, és nevükből jött a BCG- (bacilus Calmette-Guerin) oltás neve is. Emberi használata 1921-ben kezdődött Franciaországban, de széles körűen csak a második világháború után Amerikában, Angliában és Németországban terjedt el.

 

A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) ma, március 24-én 10 órától a Nagyváradi Egyetem aulájában kerekasztal-beszélgetést szervez, melyre az oktatók és egyetemi hallgatók mellett az érdeklődőket is várják. A beszélgetés mottója: „Győzzük le a tuberkulózist egyszer és mindenkorra”.