Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ma megnyitják a rogériuszi mélygarázst

Tegnap helyszíni sajtótájékoztatót tartottak a nagyváradi Gavril Curteanu Városi Kórház előtt épülő mélygarázsban. Az újságírókat a parkoló megnyitásáról és a november végén záruló további munkálatok részleteiről Liviu Andrica, a Közterület-kezelő Zrt (ADP) vezetője, valamint Ilie Bolojan nagyváradi polgármester és Florin Birta alpolgármester tájékoztatták. Jó hírként közölték, hogy ma reggel 6 órától ingyen lehet parkolni a mélygarázs alagsorában, ahol összesen 193 személygépkocsinak van hely. A parkoló éjjel-nappal nyitva lesz.

Egy hét múlva beindulhat a gépjárműforgalom a villamossíneken

Egy hét múlva beindulhat a gépjárműforgalom a villamossíneken

Mint megírtuk, még tavaly szeptemberben fogtak hozzá a rogériuszi piacot a Gavril Curteanu Városi Kórház előtt épülő mélygarázzsal összekötő aluljáró építéséhez. Emiatt az aluljáró fölötti útszakaszt lezárták az idei iskolakezdésig mind a villamos, mind a közúti forgalom előtt. Mivel még egy hónapot csúsznak a munkálatokkal, ezért az autóforgalom a piac és a mélygarázs közötti szakaszon csak e hó végén indulhat be, azonban Andrica és Bolojan jó hírként közölték, hogy elképzelhető, hogy egy hét múlva a villamossínek közötti rész leaszfaltozása után ezen a sávon beindulhat az autóforgalom. Egyébként azt is megtudtuk, hogy amint teljesen befejezik a munkálatokat, a központ felől érkező villamosok megállóját visszaköltöztetik a bevásárlóközpont elé.

Florin Birta elmondta, egyelőre három hónapig ingyenes lesz itt a parkolás azért, hogy a lakosság minél jobban megszokja ezt a helyszínt, mely tehermentesíti a parkoló gépkocsiktól túlzsúfolt lakónegyedet. Ugyanekkor a piac felőli részen kiszélesítik a járdát, mely mellett ezután csak párhuzamosan lehet majd leparkolni.

A mélygarázs felszíni parkolóját e hó végére nyitják meg

A mélygarázs felszíni parkolóját e hó végére nyitják meg

A parkolási díjszabásokról egyelőre nem döntöttek, ezt egy statisztikai felmérés előzi majd meg. Egyébként tervek már vannak: az alagsorban a környéken dolgozók és lakók parkolhatnának kedvezményesebben, a földszinti részen pedig a rövidtávra (két órára) szóló díjszabásokat vezetnék be azoknak, akik vásárlás vagy kórházi látogatás miatt állnak majd meg. A parkoló két szintjének külön autóbejárata van – a felső szinthez a városi kórház felől, az alagsorba az onkológiai kórház bejárata mellett lehet behajtani–, viszont gyalogosan három lift és lépcsőház biztosítja majd a le- és feljáratot. A három lift közül az egyik áruszállításra is alkalmas lesz, tehát a piaci árusok innen az aluljárón keresztül könnyűszerrel átvihetik termékeiket a piacra, ahova egy másik lifttel juthatnak a felszínre.

Egyébként a mélygarázsban 412 parkolóhely lesz a következő leosztásban: az alagsorban 192 hely, a fedetlen földszinten pedig 219 hely, illetve a gyalogos aluljáró, mely biztosítja majd az összeköttetést a piac és a parkolóház között. A megbízási szerződés értéke áfa nélkül 14 363 800 lej.

Sükösd T. Krisztina