Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Ma Ionesco: A székek című színdarabja a színházban

Ma, február 25-én 19 órától a nagyváradi Szigligeti Stúdióban A székek című előadást láthatja majd a közönség, amely Eugéne Ionesco, román–francia származású francia író, az abszurd dráma egyik megteremtőjének azonos című műve alapján készült.

A szerzőről: E. Ionesco apja román, míg anyja francia zsidó volt, így gyermekkorának jelentős részét Franciaországban tölthette, de a szülei válása után 1925-ben visszatért apjával Romániába. A Bukaresti Egyetemen diplomázott 1933-ban, itt ismerkedett meg Emil Ciorannal és Mircea Eliadéval is, akikkel életre szóló barátságot kötött. 1938-ban családjával visszatért Franciaországba, hogy anyagot gyűjthessen a doktori cím megszerzéséhez szükséges munkájához. A második világháború ezen gyűjtőmunka közben érte őket, ezért a maradás mellett döntöttek, és Marseille-ben telepedtek le. Párizs 1944-es felszabadítása után nem sokkal a francia fővárosba költöztek. 1948-ban egy angol nyelvkönyv példamondatainak tanulmányozása közben döbbent rá a kispolgári lét abszurditására. Első abszurd darabját A kopasz énekesnő-t is ebben az évben írta, mely 1950-ben került színpadra, megteremtve ezzel az abszurd színház világát, ugyanis a darab színpadi rendezése is a könyvből áradó abszurditást tükrözte. (Egész addigi és azt követő életében is ódzkodott a „rendes” színházaktól). 1970-ben az Francia Akadémia rendes tagjává választotta. 1994. március 29-én, 84 éves korában érte a halál. Mivel szinte kizárólag francia nyelven írt, joggal tekintik – félig román származása ellenére – francia írónak. Romániában ma az egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő szerző. Még életében díszdoktora lett a New York-i, a leuveni, a warwicki és a tel-avivi egyetemnek, illetve számos díjat is kapott, közülük a legismertebbek: a Tours Fesztivál filmdíja, 1959, Prix Italia, 1963, az íróközösség színházdíja, 1966, nemzeti nagydíj a színházért, 1969, monacói fődíj, 1969, osztrák állami kitüntetés az európai irodalomért tett szolgálatai elismeréséül, 1970 Jeruzsálem-díj, 1973.

a szekek 1

A székek című színjátékát 1952-ben írta. Az előadással Nagyváradon vendégszereplő András Lóránt Társulat nem először foglalkozik a szerző darabjaival – korábban már Györfi Csaba rendezésében színpadra állították az A lecke című darabját is, mellyel többek között Váradon is nagy sikert arattak a közönség köreiben. A székek című előadás koreográfusa Pál Aliz, aki szereplőként is részt vesz az előadásban.

Szereplők: Györfi Csaba, Pál Aliz, Bezsán Noémi. Az előadás helyszíne a Szigligeti Stúdió (Moszkva utca 8. szám). Jegyeket vásárolni az előadásra a Szigligeti Színház jegypénztárában lehet, annak szokásos nyitvatartása szerint.