Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Luxussá vált a fogászati kezelés – RIPORT

Az egészségügy finanszírozói a fogukhoz verik a garast

Megpróbáltuk lehetőleg minél átfogóbban feltérképezni, miért olyan drága a fogászati kezelés Romániában, mit tehet az, akinek nincs erre elég pénze, és mit tesznek a fogorvosok azért, hogy javítsanak az immár tarthatatlanná vált helyzeten. A Nagyváradi Egyetem fogászati kara által működtetett klinika vezetőjével, Dan Slăvescuval, illetve Bihar Megyei Fogorvosi Kollégium vezetőségével beszélgettünk e témáról.

luxussa 1b

Dan Slăvescu

Mint már írtunk róla, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár áprilistól megvonta a támogatást a fogászoktól, ami azt jelenti, hogy azóta Romániában már a gyerekeknek sem jár az ingyenes vagy legalább ártámogatott fogászati kezelés. Feltevődik a kérdés, hogy mit tehet a kisjövedelmű, vagy éppen munkanélküli szülő – főleg a többgyermekes –, ha csemetéinek kilyukad vagy éppen letörik egy foga. Megvárja, amíg elviselhetetlenné válik a fájdalmuk? Ugyanis egy foghúzás vagy kezelés nem éppen olcsó mulatság. Egy konzultáció pedig akár 100 lejbe is kerülhet, és ezzel még nincs kikezelve a páciens foga, hanem amennyiben nem húzatja azt ki, röntgenfelvételek, kezelések sora vár rá, majd a fogfájásnál is fájdalmasabb kezelési költségek kifizetése…

Az egyetemi évadban van lehetőség ingyenes fogkezelésre

Bár az egyetemen októberig vakáció van, Dan Slăvescu, a Nagyváradi Egyetem orvosi és gyógyszerészeti karának a Nagyvásár (December 1.) téri épületében fogad, ahol még 2009 októberében nyitották meg Bihar megye egyik legmodernebb eszközökkel felszerelt fogászati és szájsebészeti klinikáját.

luxussa 2a

Arra voltunk kíváncsiak, hogy azóta kiket fogadtak, milyen problémákkal keresték, illetve kereshetik fel a páciensek a klinikán dolgozókat, gyakorlatozókat. Jó hír, hogy bár nincs szerződésük az egészségbiztosítóval, itt ingyen kezelik a kisjövedelműeket, hátrányos helyzetűeket, de emellett bárkit fogadnak, akár vidékieket, más megyéből vagy országból érkezőket, akiknek fogproblémái vannak. Csak egy személyi igazolványt vagy útlevelet kell felmutatniuk. Az sem gond, ha nincs egészségbiztosításuk, mivel a klinikának sincs szerződése az egészségbiztosítóval. Itt évente kb. ötezer pácienst fogadnak. „A klinikát nemrég cégként jegyeztük be a FMF-Dent Kft. elnevezéssel, ezért önfinanszírozóvá válunk októbertől. Jómagam vagyok az adminisztrátor” – fogalmazott Slăvescu hozzátéve, hogy a klinika lehetőséget nyújt a gyakorlati rész elsajátítására a IV.–VI. éves fogászati és fogtechnikai szakon tanuló egyetemistáknak. „Szeretnénk elérni azt is, hogy októbertől ne csak 8–20 óra között, hanem folyamatosan, éjjel-nappal nyitva tartsunk. Amennyiben ezt sikerül bevezetnünk, akkor lehet, hogy egy minimális, 10–20 lejes összeget elkérünk majd a kezelésekért. Persze emellett a protézist vagy a koronát mindenkinek ki kell fizetnie” – részletezte az adminisztrátor, hangsúlyozva, hogy amennyiben sikerülne az egészségbiztosítóval szerződést kötniük, sokkal jobbra fordulna a helyzet. „Arra törekszünk, hogy fejlesszük a felszereléseinket, vagy legalább tartsuk ezt a szintet. Az általunk kezelt páciensek közül sokan könnyes szemmel távoztak, amiért itt ingyen megoldottuk a fogproblémáikat – fogalmazott.

Az éjjel-nappali fogászati sürgősségről is érdeklődtünk. Mint megtudtuk, a megyei kórház keretében működő sürgősségi osztály (UPU) néhány éve egy állandó fogászati ügyeletet biztosít a váradi Kórház (ma Louis Pasteur) utcai járóbeteg-rendelőintézetben. Itt ingyen átmeneti kezelést kap a fogfájással érkező, viszont a foghúzásért már fizetni kell, akárcsak a további kezelésekért.

A fogászoktól megvonta az állam a támogatást

A Bihar Megyei Fogorvosi Kollégium elnöke, Alin Şandru a vezetőségi tagokkal (Liana Bălaj és Dan Bonta alelnökök, Adrian Almaşi titkár, Liana Todor kincstáros) fogad. Sorra mondják el problémáikat és terveiket.

Adrian Almaşitól megtudjuk, hogy őszre egy országos szintű tüntetést akarnak szervezni, de a kollégákkal még egyeztetniük kell az időpontot. „Április óta semmilyen állami támogatást nem kapunk. Magasak a fogorvosi rendelők beruházási költségei, a felszerelések sterilizálása, az egyszer használatos eszközök és egyéb használt anyagok elégetése is komoly szabályok szerint történik, fizetnünk kell az alkalmazottaink bérét és egyéb illetékeket, ráadásul állandóan fejlesztenünk kell a felszereléseinket, hogy lépést tartsunk a technika fejlődésével” – részletezte. Mindannyian igazságtalannak tartják, hogy diszkriminálták a fogorvosokat. Nem értik, milyen alapon döntötték el a minisztériumban azt, hogy az egészségügyben csak a fogorvosoktól vonják meg a támogatást.

luxussa 3

„Az emberek miért vehetnek igénybe ingyen vagy kedvezményesen például egy szemészeti vizsgálatot?” – vetette fel a kérdést Liana Todor, hozzátéve, hogy az a támogatási összeg, amit április előtt kaptak a biztosítótól, olyan csekély volt, hogy csak két-három napra volt elegendő, de legalább a kisjövedelműek vagy a gyerekek ingyenes kezelésben részesülhettek. Biharban 638 fogorvos van, közülük pedig 480 dolgozik a megyeszékhelyen. Mindannyiuk nevében tolmácsolta a kollégium vezetősége, hogy az állami támogatás hiánya miatti drága fogászati kezelések komoly szociális gondot okoznak. Emiatt az emberek többsége manapság csak akkor megy fogorvoshoz, amikor már elviselhetetlenné válik a fogfájása, ilyenkor pedig nagyon sokba kerül a kezelés, ezért sokan a húzás mellett döntenek, esetleg kölcsönt vesznek fel, akkor viszont eladósodnak. Szerintük, ha nem tesz valamit az állam, egy fogatlan nemzete lesz az országnak. Az lenne a helyes, ha a páciens időben kikezeltetné a fogát, ez pedig akár tízszer kevesebb költséggel járna, mint egy elhanyagolt fog megmentése.

A fogorvosok tehát nem adják fel, és mindenképpen ki akarják harcolni, hogy az állam ismét támogassa a szolgáltatásaikat, hogy a kisjövedelműeknek is elérhetővé váljon ez a ma már luxusnak számító egészségügyi kezelés.

Sükösd T. Krisztina