Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Lorántffys diákként az Országházban

Március végén iskolánkban is meghirdették a debreceni Nagycsaládosok Mosolyvirág Egyesületének Életmesék című pályázatát, amelyre be lehetett nevezni szülők, nagyszülők által megélt életesemények leírásával. A szervezők olyan történeteket, történet-csokrokat vártak műfaji kötöttség nélkül (a családi anekdotáktól a mesén, novellán, riporton át a naplóig), amelynek a gyermekek, szüleik, illetve nagyszüleik a szereplői.

Én éltem a lehetőséggel és magyartanárom, Deák-Szebeni Imola bátorítására részt is vettem ezen a versenyen. A nagymamámtól hallott második világháborús eseményekről írtam családi élménybeszámolót, és az így elkészített dolgozatom továbbítottam a Mosolyvirág Egyesületnek. Két hónappal később megkaptam az értesítést, miszerint különdíjat nyertem a harmadik, fiatal felnőttek kategóriájában.

lorantffys 3

A díj átvételekor

A díjat 2013. június 6-án vettem át Budapesten, az Országház épületében. Nagy örömmel töltött el az a tény, hogy Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke adta át a díjakat, ő volt az ünnepség fővédnöke.

Édesanyámmal együtt utaztunk Budapestre. Már napokkal előtte be kellett jelentkeznünk, személyi igazolványunkat felmutatva tudtunk belépni. A Parlamentben nagyon kedves fogadtatásban részesültünk, mindenki szolgálatkészen és nagy odaadással állt a rendelkezésünkre.

A díjátadó ünnepség a Vadászteremben került megrendezésre, amely a Koronaterem mellett van. Az Országház épülete kívülről is, belülről is gyönyörű volt, de a Koronaterem mindezt fölülmúlta. Itt található az évszázados magyar korona és a királyi jelvények. Ez a terem vörös szőnyeggel, márványoszlopokkal és arany díszítéssel volt ékesítve. A Vadászteremben található az épület legnagyobb kézzel szőtt szőnyege. A terem három ajtóval nyílt egy teraszra, amelyen kilépve gyönyörű panoráma tárul a szemlélődő elé, innen belátható egész Buda. A későbbiekben igen nagy szerencsénk volt, ugyanis láthattuk a koronaőrség váltását is.

Az ünnepségen nagyon sokan jelen voltak a pályázók közül, az egész Kárpát-medencéből érkeztek fiatalok és nagycsaládosok. Kövér László parlamenti elnök személyesen adta át a díjakat és az okleveleket, melyet kézfogás és gratuláció követett. Én magam is ajándék könyvcsomagot és diplomát vehettem át munkám jutalmaként, illetve azt az Életmese kötetet, amely a pályázók írásait tartalmazza. Felejthetetlen élmény volt számomra ez az esemény. Örülök, hogy beneveztem erre a pályázatra, és képviselhettem a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumot.

Nagy Roberta, XII. A