Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Lilliput-tervek és évadértékelő

A nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulatának terveiről számolt be tegnap  Botházy-Daróczi Réka, a társulat művészeti igazgatója, Oláh Anikó, a Szigligeti Tanoda szakmai koordinátora egy ősszel induló, pedagógusoknak szóló bábképzésről beszélt, a színház elmúlt évadának nagyobb sikereit pedig Czvikker Katalin főigazgató értékelte.

lilliput

A nyári szabadságidény ellenére sem tétlenkedik a nagyváradi Szigligeti Színház, tudtuk meg. A Lilliput Társulat két szakmai tábort is szervez: augusztus 2–7. között részt vesznek az Esztergomi Vártáborban, ahol 2–12 éves gyermekekkel foglalkoznak (a vártábort szeretnék jövőre Nagyváradra is elhozni), valamit augusztus 22–28. között a Havasrekettyei színházi tábort szervezik meg. Az Iskola a színházban – színház az iskolában projekt keretében augusztus 10-11-én castingot hirdetnek egy mesejátékhoz. Erre jó zenei hallású, jó hangú, mozgású és beszédkészségű, 10–16 év közötti gyermekek jelentkezését várják a lilliput@szigligeti.ro címen.

Augusztus 29-én másodízben vesznek részt a nagyváradi Szent László családi napokon, ahol lesz vásári játék, kézműves foglalkozás és számos más meglepetés is.

A Lilliput Társulat FUX fesztiválja, melyet az erdélyi magyar bábszínházak szakmai műhelyének, de egyben versenyének is szánnak, hat erdélyi, illetve három magyarországi társulat részvételével, másodszor rendezik meg, ezúttal a Nagyváradi Ősz keretében (így a helyi önkormányzattól is kaptak némi támogatást), októbertől februárig pedig első ízben indul be a Szigligeti Tanoda pedagógusoknak szóló bábos foglalkozása.

E bábtanoda alapja közös játékban elsajátítani a bábozást, hogy azt népszerűsíthessék az óvodai és elemi oktatásban nevelésfejlesztési céllal. Az alapfokú színházi és bábszínházi képzést nyújtó kurzus hat intenzív szombati foglalkozást követően egy közös előadással zárul majd, ahol mindenki bemutathatja az elért eredményeket. A bábpedagógia szellemében hosszú távú cél, hogy a pedagógusok a gyermekek számára az összművészet jegyében adhassák át hatékonyan a tudást, motiválják a gyermekeket a tanulásra, fejlesszék esztétikai érzéküket – legyen szó mozgásról, táncról, zenéről, énekről – gazdagítsák képzelőerejüket, nyelvi adottságaikat, akár a beszédhibákat küszöböljenek ki. A pedagógusok nemcsak elméleti képzést kapnak, de bábtechnikai és bábkészítési fondorlatokkal is megismerkedhetnek. Jelentkezni augusztus 1-jétől lehet a szigligeti.ro honlapon. A képzés egyelőre sajnos nincs akkreditálva, bár a színház már korábban felvette a kapcsolatot a tanfelügyelőséggel ezért.

Az elmúlt évad sikerei közül Czvikker Katalin főigazgató elsősorban a kisvárdai színházi fesztiválon a váradiak által idén elnyert fődíjat említette, mint mondta, ez a színház minden tagja számra felér egy külön nívódíjjal. Elhangzott az is, hogy a Szigligeti Színháznak számtalan határon túli testvérintézménnyel bővült a kapcsolatrendszere: meghívást kaptak a tatabányai MOST Fesztre, folytatták a bérletcsere akciókat a debreceni, illetve szatmárnémeti társulatokkal, valamint közös előadáscsere-projektjüket a székesfehérváriakkal. Ezen kívül jelen voltak a budapesti Thália Színház fesztiválján, az Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek Találkozóján, valamint egy győri nemzetközi fesztiválon.

A statisztikák szerint az elmúlt évadhoz képest 5%-kal gyarapodott összességében a Szigligeti Színház közönsége, a Szigligeti Társulat előadásainak látogatottsága viszont ezen belül 10%-kal nőtt.

Szó esett még a stúdiószínház (ahová sajnos nemrégiben betörtek) folyamatos bővítéséről, ahol várhatóan ősszel méltó körülmények között kezdhetik el az előadásokat. A Szigligeti Alapítvány által is támogatott felújítás mellé szívesen vesznek bármilyen más adományt is.

Az új évadban várhatóan bemutatják majd a korábban a Tomcsa Sándor Színházzal és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemmel közösen meghirdetett drámaíró pályázat nyertes művét is, melyben egy-egy pályakezdő rendezőnek és drámaírónak szeretnének alkotóteret adni.

Folytatódtak, illetve folytatódnak továbbá a Színház az iskolában – iskola a színházban és az Otthon a színházban programjaik is. A Szigligeti Tanodában, ahol most negyvenen végeztek, idén újra indul a két éves képzés.

Tóth Gábor