Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Lezajlott a fogatosok legnagyobb megmérettetése

1580-ban alapították Mária Terézia utasítására a mai Szlovénia területén Lipicán a birodalmi ménest. A Triesttől alig 25 km-es távolságra elterülő karsztos talajú bőséges legelőkkel ellátott országrész az évek során bizonyította, hogy a választás sikertörténet volt, hiszen több mint 400 éve a lipicai ló Európa legismertebb és legsokoldalúbb hasznosítású lova. A Bécsi Spanyol Lovasiskola lovai a Bécsi Lovasiskolában éppúgy megállják helyüket, mint a fogathajtásban, az ugrósportban és hobbylóként is. Nem véletlen tehát, hogy Európában a monarchia minden utódállamában jelenleg is működik egy-egy lipicai ménes. Így hát a választás sem volt véletlenszerű, amikor is a lovas szövetség Lipicát jelölte meg a 2017-es Vb szervezőjeként. A világbajnokságon 24 ország 83 versenyzője jelentkezett, akik mindannyian előzőleg előversengésen tettek tanúbizonyságot a fogathajtásban való jártasságukról. Európán kívül az Amerikai Egyesült Államokból, Argentinából, Ausztráliából is rajthoz álltak csapatok. Romániából 6-an vehettek részt az Európa Bajnokságon, hárman csapatban és hárman egyéni indulóként.

Rákóczi Gergő a maraton akadályban

Rákóczi Gergő a maraton akadályban

A román csapatot a nemzeti bajnokság első három helyezettje, Rákóczi Gergő, Pál Attila és Bartha Eduard képviselt. Csapatban ezúttal is a Vb győztese, a Hölle Martin és Lázár Vilmosból alkotta magyar csapat lett a bajnok, sajnálatos módon a magyar csapat harmadik tagját, Lázár Zoltánt már a díjhajtáson kizárták. A román csapat ezúttal a 8. helyen végzett, míg egyéniben Rákóczi Gergő a lipicai lovak versenyében a dobogós harmadik helyen zárta a Vb-t. Az idei versenyszezonnak ezúttal még nincs vége, hiszen a VB után egy héttel tartják a Bukarest melletti Floreşti-n a Balkán Bajnokságot. A két versenyhelyszín közötti rövid időszak és a közel 2000 km-es távolság remélhetőleg nem viseli meg a köbölkúti versenyző lovait. A Balkán Bajnoksággal zárul a 2017-es fogathajtó idény, és kezdődik a felkészülés a 2018-as versenyekre.

Á. A.