Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Leváltották a váradi börtönigazgatót

Az elmúlt időszakban több sajtóbotrány kereszttüzébe került a nagyváradi fegyintézet, az eseteknek következménye is lett: az igazságügyi minisztérium 1325/C határozata révén a büntetés-végrehajtási intézet eddigi igazgatója, Ioan Ilea nyugdíjba vonult, helyét május 1-től kezdődően a frissen kinevezett Paul Marius Hliban főfelügyelő vette át.

Paul Marius Hliban, Ioan Ilea és Dan Halchin

Paul Marius Hliban, Ioan Ilea és Dan Halchin

A botrányok sorozata tavaly vette kezdetét. Augusztusban arról számoltunk be, hogy a nagyváradi börtönből közmunkára kivezényelt rabok egyike meglógott a munkából, hogy egy közeli hotelszobában randizhasson feleségével. Ezt megelőzően is több ízben megtörtént már, hogy egy-egy rabnak hosszabb vagy rövidebb időre sikerült megszöknie a börtön falain kívül végzett közösségi munkától.

Októberben a váradi fegyőrök béremelésért és a személyzet létszámának növeléséért tüntettek. A demonstráció nyomán kiderült, hogy a váradi börtönnek fele annyi alkalmazottja van, mint amennyit a törvény előír, és egyes váltásokban megesik, hogy egyetlen fegyőrnek 150–200 rabra kell vigyáznia.

Decemberben embertelen bánásmódért 15 000 eurós kártérítést ítélt egy nagyváradi rab javára az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), miután a fegyintézet vezetősége megtagadta a fogvatartott kérelmét, hogy részt vehessen édesanyja temetésén, a vizsgálat során pedig kiderült, hogy a rabot tisztátlan körülmények között is tartották.

A botrányok idén áprilisban csúcsosodtak ki, amikor egy 29 éves fogvatartott cipőfűzőjével felakasztotta magát a cellájában.

A váradi börtön igazgatója ugyanabban a hónapban nyugdíjba is vonult. A „stafétaátadást” múlt pénteken tartották a Fegyintézetek Országos Igazgatóságát vezető Dan Halchin jelenlétében. A leköszönő igazgató, Ioan Ilea 26 évet dolgozott a büntetés-végrehajtási rendszerben és 2006 óta vezette a váradi fegyintézetet, egy kétéves periódus kivételével, 2010–2012 között, amikor is a Fegyintézetek Országos Igazgatóságának élére nevezték ki.

Az intézmény új vezetője, Paul Marius Hliban legfőbb célkitűzéseként nevezte meg, hogy javítsanak a fogvatartási körülményein és az intézményt megfeleltessék az EJEB által megnevezett elvárásoknak.

Sz. G. T.