Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Leteszik a bölcsőde alapkövét

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) az 500 éves reformáció emlékévének adózva célul tűzte ki a profizmus útján való elindulást. Első lépésként magyar nyelvű óvodák és bölcsődék építését és újjáépítését tűzték ki célul.

A bölcsőde látványterve

A bölcsőde látványterve

A magyar kormány finanszírozásával elindult óvoda- és bölcsődeépítési projekt első szakaszáról, illetve a KREK nagyváradi székházának udvarán építendő magyar bölcsődéről tájékoztatott Csűry István püspök és Farkas Zsolt előadótanácsos.

Csűry István elmondta, a nagyváradi bölcsőde alapkőletétele november 15-én lesz, és hogy a magyar kormánnyal folytatott közös nemzet- és egyházépítő stratégia részeként, hiánypótló szándékkal kezdődött a projekt, amelynek keretében Nagybányától Temesvárig két szakaszban hoznak létre bölcsődéket és óvodákat. A püspök hozzátette: a program az egyház vállalkozó mivoltát és identitását igazolja, amely a lelki gondozás és a közösség egyben tartása mellett most a gyermeknevelés terén is támogatni óhajtja a híveket, elsősorban a szülőket.

Wagner Erik előadótanácsos, Csűry István és Farkas Zsolt

Wagner Erik előadótanácsos, Csűry István és Farkas Zsolt

Farkas Zsolt a projekt első szakaszában szereplő tíz óvoda és bölcsőde kialakításáról elmondta, hogy az építkezések településtől függően újjáépítést, illetve fejlesztést is jelentenek. Az egykori nagyváradi bútorgyár helyén 360 ezer euróból (bútorzattal együtt) épülő egyszintes bölcsőde két, 40–50 fős gyermekcsoport befogadására lesz majd alkalmas, és amennyiben az időjárás kedvez az építkezésnek, akár már a következő tanévben megkezdheti működését.

A nagyváradi bölcsőde alapkőletétele november 15-én, szombaton 16 órakor kezdődik, itt jelen lesz dr. Grezsa István miniszteri biztos is. Ugyanaznap 11 órakor a projekt keretében elhelyezik a köröstárkányi óvoda alapkövét, 18 órakor pedig a nagyvárad-olaszi templomban egy jótékonysági koncertet tartanak, melyen Kodály, Mendelssohn, Bach, Berkesi, Goudimel, Birtalan szerzeményei csendülnek fel. Vezényel Berkesi Sándor, Liszt-díjas karnagy, Brugós Anikó karnagy és Szigeti Ferenc-Ernő lelkipásztor. Orgonán közreműködik Molnár Dániel orgonaművész és Póra Gabriella. A perselypénzt a viharkárosult templomok javára ajánlják fel.

Szamos Mariann