Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Lesz út lélektől lélekig

Egy igazán lélekemelő produkcióval örvendeztette meg a nagyváradi közönséget a nyíregyházi Mandala Dalszínház szombaton este a Nyári Színházi Fesztivál keretében. A Légy jó mindhalálig című musical nemcsak a gyermekszereplők lenyűgöző teljesítménye, a fülbemászó dallamok és humoros jelenetek miatt aratott osztatlan sikert a váradiak körében, hanem mondanivalójával is. A regényhez hasonlóan ugyanis a zenés mű is olyan eszméket fogalmaz meg hivatástudatról, az egyén helytállásáról, becsületről és hűségről, melyeket valósággal szomjaznak a mai közösségek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a szabadtéri színház lelátóiról több mint kilencszáz néző követte figyelemmel a közel háromórás musicalt, s a publikum nemcsak a klasszikussá vált slágereket, hanem a felnőtt- és gyermekszereplők egyes monológjait is viharos tapssal jutalmazta.

lesz ut 1

Az alapművet a debreceni Csokonai Színház fennállásának 125-ik évfordulójára írták Kocsák Tibor és Miklós Tibor zeneszerzők 1991-ben, a Mandala Dalszínház pedig 1992-ben mutatta be, hetedikként az országban. Mint Dobos László színházvezető a Reggeli Újságnak elmondta, az előadást annak idején egy rendkívül tehetséges szereplőgárdával, hatalmas sikerrel vitték színpadra és a musical 127 előadást ért meg. Jártak vele többek közt székelyföldi turnén, de a nagyváradi filharmónia épületében is bemutatták. Időközben azonban a Nyilas Misit alakító fiú felnőtt, hangja megmélyült és az előadást nyolc év után levették a műsorról.

Több mint egy évtizednyi szünetet követően, tavalyelőtt merült fel az ötlet, hogy egy új szereposztással, ismét színpadra vigyék a Légy jó mindhalálig-ot Nyíregyházán. Az előadás megvalósításához azonban kulcsfontosságú volt a megfelelő főszereplő kiválasztása. „A jó előadás alapfeltétele, hogy van-e a Nyilas Misi szerepére alkalmas fiú, aki nem csak abból a szempontból kell alkalmas legyen, hogy ki tudja énekelni a szoprán szerepeket, hanem azért is, mert hihetetlen mélységek vannak ebben a szerepformálásban” – mondta el Dobos László.

Ennek megfelelően számos meghallgatást tartottak Nyilas Misi szerepére, melyek során magasan kitűnt a főszerepet végül elnyerő, Babicz Ágoston rátermettsége, aki előzőleg már az Egri csillagok-ban is bizonyította tehetségét. A váradi bemutatót követően, a tizenkét éves Ágó a Reggeli Újságnak elárulta, hogy kifejezetten élvezi, hogy neki turnéznia kell, miközben vele egykorú iskolatársai a nagyvakáció utolsó heteit élvezik. Mint mondta, jó csapatot alkotnak a darabban szereplő többi gyermekkel és az utazások során mindig jó a hangulat, és különösen jól esett nekik, hogy a váradi közönség állva tapsolta meg őket az előadás végén.

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy az új produkcióban az eredeti szövegkönyvhöz képest megváltoztatták a darab emblematikus zárójelenetét, mely talán még drámaibb lett azáltal, hogy vészjósló hangzivatarként jelenítette meg a főszereplő fejében lepergő emlékképeket: mindazokat az őt igazságtalanul becsmérlő, vagy elmarasztaló mondatokat, melyeknek hatására elvesztette a felnőttekbe vetett hitét, s melyeknek nyomán megfogalmazódott benne új életcélja, vagyis hogy az emberiség tanítójává váljon. Az előadás végén a majd’ ezer fős közönség vastapsa mellett énekelték el a szereplők a musical legismertebb dalának sorait: „Az élet szép, az élet minden/ s míg létezhet, a Földön ember/ a lánc, mi egybeköt, nem hullhat szét!/ Lesz út, lélektől-lélekig, Lesz kinek megtanítsd világod titkait”.

Sz. G. T.