Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Lépésnyire, mégis távol van a pólócsapat a BL-csoportkörétől

Ma este 20.45 órától játssza a szerb Radnicski Krgujevac elleni visszavágót a Nagyváradi VSK-Digi férfi vízilabdacsapata. A találkozó tétje a Bajnokok Ligája csoportkörébe kerülés.

VSK-radnicski

A tavalyi BL-döntős Radnicski Európa egyik topcsapatává nőtte ki magát

 

Az első felvonást a szerb ezüstérmes gárda nyerte 13-8-ra, ez nem meglepő, ha azt nézzük, hogy a Radnicski tavaly döntőt játszott a BL-ben, s egy góllal maradt alul a hazai medencében szereplő Barceloneta gárdájával szemben. A 2013-2014-es idényben a Radnicski mellett a VSK-Digi is ott volt a BL-csoportkörben, ráadásul egy csoportban küzdött a két gárda. Mindkét találkozót a szerb együttes nyerte meggyőző különbséggel. Idén már kétszer játszott egymással a szerb és a román csapat, előbb a BL-selejtező első fordulójában (nyolc góllal nyertek a szerbek), legutóbb pedig a rájátszás első meccsén, ahol a nagyszünetig remekül tartották magát a váradiak (6-5 volt az állás a Radnicski javára).

A ma esti találkozóra ingyenes a belépés, ezzel a szervezők azt szeretnék elérni, hogy a kései időpont ellenére is telt ház legyen a Ioan Alexandrescu Uszodában.

 

„Küzdeni fogunk”

A váradi klub elnöke, Florin Birta mérsékelt optimizmussal tekint a ma esti mérkőzés elé. „Nehéz feladat vár ránk, mert az ötgólos hátrány ezen a szinten komolynak tűnik. Bízom a csapatban, s remélem, jó játékkal bizonyítjuk majd, hogy nem véletlenül jutottunk el sorozatban másodoszor a BL-kapujába. Sajnos a lebonyolítási rendszer igazságtalan, mert a rájátszás vesztesei számára véget ér a nemzetközi szereplés, miközben a második körben csoportharmadik együttesek az Eurocupban folytathatják. Mi Budapesten legyőztük az orosz Sintez Kazanyt, amely így az Eurocup negyeddöntőjébe került, miközben, lehet, hogy számunkra a ma esti lesz az utolsó nemzetközi meccs a 2014–2015-ös idényben. Csekély vigaszt nyújt, hogy velünk együtt olyan topcsapatok búcsúzhatnak, mint a horvát Mladost, a szerb bajnok Zvezda (a 2013-as BL-idény győztese), illetve a Szolnok vagy szintén magyar OSC” – mondta lapunknak a VSK vezetője.

A találkozót, amelyet a Digi Sport 2 közvetít majd élőben az olasz Filippo Gomez és a spanyol Jose Teule vezetik, míg az orosz Evgeny Sharonov a LEN delegátusi tisztet tölti be.

 

Csapatok és párharcok

A VSK-Digi a következő kerettel várja a ma esti mérkőzést: Gojko Pijetlovics, Dorin Creţu (kapusok), Alex Popoviciu, Cătălin Alexa, Vojislav Csupics, Marko Avramovics, Milos Korolija, Gheorghe Dunca, Ramiro Georgescu, Szabó Roland, Andrei Creţu, Tiberiu Negrean, Kádár Kálmán. Edző: Dorin Costrăş. A Radnicski kerete: Dusan Markovics, Zdravko Radic, Marko Csuk, Milos Milicsics, Aleksandar Csirics, Josip Vrlics, Filip Trajkovics, Stefan Zivojjinovics, Srdjan Vukszanovics, Nikola Dedovics, Ivan Basara, Marko Petkovics, Boris Popovics.

A BL-rájátszás ma esti visszavágóin két párharc eldőlni látszik, mert az olasz Pro Recco (13–9-re verte a horvát Mladost Zágrábot) és a horvát Rijeka (idegenben győzte le a szerb bajnok Belgrádi Vörös Csillagot 14-11-re) komoly előny tudatában játszhat. A legkiélezettebb meccs a magyar bajnokság két élcsapata, a Szolnok és az OSC Újbuda között várható, annál is inkább, mert az első találkozó döntetlennel (11-11-re) zárult.

Elszánt küzdelmet ígérnek a váradiak a ma esti találkozón

Elszánt küzdelmet ígérnek a váradiak a ma esti találkozón

Változás lesz

A BL jelelegi lebonyolítási rendszere komoly ellenszenvet váltott ki a résztvevő csapatok között, ugyanis  csoportkör 12 résztvevője közül nyolcan automtikusan, úgynevezett meghívó alapján kerülnek be. Így fordulhat elő, hogy legjobb 12 között van a német és a török bajnokcsapat, a Spandau illetve a Galatasaray, amelyek jóval gyengébb játékerőt képviselnek, mint a selejtezőben elvérző gárdák többsége. Az indulási jogot jelentő meghívóért évi 30 ezer eurót fizetnek ezek a gárdák, ám nem mindenki juthat be a legjobbak közé még pénzért sem. Ezért nehezedik egyre nagyobb nyomás az Európai Úszószövetség (LEN) vezetőire, hogy változtassák meg a legrangosabb európai kupa lebonyolítási rendszerét. Tavaly szintén három sikeres selejtezőt követően jutott be a csoportkörbe a nyolcszoros román bajnok Nagyváradi VSK-Digi, amelynek akkor szerencséje volt, mivel a szolnokiak váratlan legyőzésével csoportelsőként várhatta a sorsolást, majd a rájátszásban jobbnak bizonyult az orosz Sinez Kazany csapatánál. A jelenlegi feladat „lehetetlen küldetésnek” tűnik a váradiak számára, de azért a meccs végéig még él a remény. A továbbjutáshoz hatgólos VSK-siker kell, ötgólos váradi győzelem esetén hosszabbítás következik.