Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Lengyel Filmnapok

Háromnapos filmfesztiválnak adott otthont a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) díszterme, ahol a 2014-es év legjobbjainak vélt lengyel filmjeiből nézhetett meg egy három alkotásból álló válogatást a nagyváradi közönség. A rendezvényt ez évben is a Bukaresti Lengyel Intézet és a Lengyel Filmesek Alapítvány szervezte meg, a Partiumi Magyar Művelődési Céh (PMMC), a PKE Képzőművészeti Tanszék és a Metrion Egyesület közreműködésével.

lengyel filmnapok nagyvaradon 1

A március 31-én, Brassóban indult Cinepolska Temesvár, Galac és Jászvásár után érkezett meg Bihar megye központjába, hogy a plakátokon és szórólapokon feltüntetett ajánlás szerint olyan filmeket mutasson be, amelyek a bátorságról szólnak: az Istenek (Bogowie) Lukasz Palkowski rendezésében az első lengyel szívátültetést az 1980-as években végrehajtó orvosról, Zbigniew Religáról szólt; a Varsó 44 (Miasto ’44) Jan Komasa filmje volt, amely a 63 napig tartó (1944. augusztus 1-október 2 közötti) lengyel felkelés harcait vitte filmvászonra; a Polgártárs (Obywatel) Jerzy Stuhr rendezésében pedig Jan Bratekről szól, aki végigvezeti életén a nézőket, és emlékeiben az 1945 utáni lengyel történelem szálai bontakoznak ki vagy kuszálódnak össze követhető rendszerekbe. A Varsóban játszódó háborús dráma számos klisészerű jelenete mellett abszolút nézhető és élvezhető, és két hatásos képpel zárja le a német uralom elleni elvesztett harcot: egyrészt a főszereplő fiatal szerelmespár újra átússza a lángokban és romokban heverő város folyóját, a Visztulát, másrészt Varsó átváltozásával a néző erről a vér és könny áztatta földről a modern kor fényes-zsúfolt városába kerül. A Polgártárs rendkívül finom humorral és nem kevés cinizmussal, szórakoztató módon ábrázolja a második világháború és a rendszerváltás előtti és utáni politikai és társadalmi jelenségeket és viszonyokat, a kissé pechesnek mondható Jan Bratek életútjával, aki tudatosan vagy a sors keze által, de minden elképzelhető párt melletti és párt elleni körben „kipróbálja” magát, hogy végül, a 21. században a katolikus egyház berkeiben szolgáljon. A volt kommunista államok számára ismerős vonalakat rajzol meg szellemesen.

lengyel filmapok nagyvaradon 2

A háromból kettőt kipipálva, (a hiányzó darabot később esetleg bepótolva, de a pozitív élményt nyugodtan megelőlegezve) meg lehet alkotni az átfogó véleményt a lengyel filmnapokról és a lengyel filmiparról is, amely így hangzik: A lengyel filmek jók!

Szamos Mariann