Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Lendületesen kezdi az őszi idényt a Néppárt

Több aktualitással is szolgált tegnapi sajtótájékoztatóján Tőkés László európai parlamenti képviselő, valamint az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) részéről Szilágyi Zsolt elnök és Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei elnöke.

Lenduletesen 

Új nagyváradi irodavezető

Tőkés László személyesen is megköszönte a szintén jelenlévő Orbán Mihálynak az eddigi EP-irodavezetői munkát, melyet az őszi politikai idény kezdetével mostantól Szilágyi Zsolt vett át. Szilágyi elmondta, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy brüsszeli, illetve Erdély egészére vonatkozó további néppárti teendőiről lemondana, egyszerűen egy dinamikusabb és sokkalta aktívabb nagyváradi jelenlétet ígért.

Tőkés László reagált ugyanakkor azokra a vádakra is, hogy a FIDESZ-KDNP koalíció színeiben ő nem erdélyi EP-képviselő lenne. Miközben a magyar kisebbség (is) a jobb boldogulás reményében sorra hagyja el Romániát, Tőkés hangsúlyozta, ő családjával Nagyváradon él, és továbbra is Erdély ügyeit hivatott képviselni Európában. „Azon kell fáradoznunk, hogy itthon oldjuk meg problémáinkat és érvényesítsük kisebbségi jogainkat, nem az elvándorlás a cél” – hangzott el.

 

A migrációról

A dél-keletről érkező menekültáradat kezelésének (tehát az erre vonatkozó európai törvényrendszer betartásának) magyarországi kormány-állásponjával egyetértését fejezte ki Tőkés. Ugyanakkor azt a negatívumot is kiemelte, hogy Európa jelenleg több figyelmet fordít a migránsok jogaira, mint magára az európai kisebbségek jogaira. Egészséges nemzeti politikára és értékelvű szemléletre van szükségünk. Nem lehetünk közömbösek az iránt, hogy megtarthatjuk-e a mostani helyzetben európai keresztény értékeinket – mondta még Tőkés.

 

Feljelentés az Ady-központ ügyében

Csomortányi István számolt be ismét arról a büntetőfeljelentésről, amelyet nemrégiben tett meg az EMNP az Országos Korrupcióellenes Igazgatóságon (DNA) az Ady-központ ügyében. Tőkés László üdvözölte Csomortányi kezdeményezését. Tőkés ez ügyben megfogalmazott nyilatkozatából az is kiderült még, hogy püspöksége idején már ugyanilyen értelemben fordultak Magyarország illetékes szerveihez, aminek nyomán kitűnt, hogy az RMDSZ fémjelezte Mecénás Alapítvány az akkori Medgyesi-kormány segédletével eltérített 320 millió forintnyi (közel 1 millió eurónyi) pályázati közpénzzel „nem számolt el”. Csomortányi fényképeket mutatott be ezen kívül a sajtó képviselőinek a Mecénás Alapítvány egyik korábbi báljáról, amelyen jól láthatók az akkori magyar kormány képviselői és az RMDSZ helyi vezetői.

 

Tőkés pert nyert

Első fokon megnyerte Tőkés László azt a polgári pert a budapesti Fővárosi Törvényszéken, amelyet becsületsértésért indított a Noran Libro kiadóval szemben az idő közben elhunyt Andrassew Iván Ne vígy minket kísértésbe című kötete miatt. A bíróság egyébként 800 ezer forint kártérítés kifizetésére kötelezte az alperest. A tanúvallomásokból a per során egyebek mellett az is kiderült, hogy Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt volt elnöke, a magyar kormány által létrehozott Nemzetstratégiai Kutatóintézet jelenlegi vezetője személyesen bízott meg sokakat az említett kötet hathatós terjesztésével, hogy erkölcsi és politikai lejárató kampányt folytasson Tőkés ellen a 2012-es romániai helyhatósági választások alkalmával. Ezzel együtt nyilatkozatában Tőkés László EP-sajtóirodája bírálta a Nagyváradról elszármazott Körössi P. Józsefet is, a Noran Libro „törvényes képviselőjét”, aki a „kétes hátterű” Törzsasztal-rendezvénysorozat keretében a már említett Andrassew Ivánt is vendégül látta Váradon.

Tóth Gábor